Åsa Romson
Foto: TT

MP: Förslaget skickar fel signaler

Starka reaktioner på KD:s utspel i flytnigpolitiken
2:23 min

Kristdemokraternas utspel väcker blandade reaktioner hos övriga partier. Miljöpartiets språkrör Åsa Romson är kritisk och säger att förslagen sänder signaler om att människor som flyr ses som kostnader.

Under torsdagens pressträff sade KD-ledaren Göran Hägglund att Kristdemokraterna vill diskutera integrationspolitik utan att Sverigedemokraterna hamnar i centrum. För att förbättra mottagandet och öka sysselsättningen bland utrikesfödda.  

Kristdemokraterna föreslår att kostnaderna för flyktingmottagandet ska dras ned genom lägre bidrag, tillfälliga uppehållstillstånd och snabbare handläggning hos Migrationsverket.

– De här förslagen fäller inte ner några bommar vid Sveriges gränser, utan det handlar om hur vi ska förbättra situationen för de som når Sverige, förklarar Hägglund.

Även inom Folkpartiet pågår ett arbete för att förändra integrationspolitiken och Jan Björklund välkomnar diskussionen.

"Jag kan inte i dag ta ställning till just dessa förslag, men vill inte utesluta dem", skriver han i en kommentar till TT.

Till förslagen som KD-ledaren lanserar hör ett nytt etableringsavdrag. Det skulle innebära att en nyanländ kan tjäna 100 000 kronor skattefritt per år i fem år. Det skulle göra det lönsamt att snabbt komma i arbete, liksom att ta deltids- eller säsongsjobb. Etableringsstödet ska sänkas, men inte under försörjningsstödet, för att finansiera förslaget.

Ett annat förslag är att bara utfärda tillfälliga uppehållstillstånd de första tre åren, i stället för permanenta tillstånd. Om den asylsökande skaffar jobb kan tillståndet bli permanent.

Hägglund vill också att Migrationsverket ska snabbehandla asylansökningar från personer vars hemländer "kan betecknas som säkra", exempelvis Balkan.

Men Miljöpartiets språkrör, klimat- och miljöminister Åsa Romson, anser att Hägglund skickar fel signaler.

- Vill vi ha ett öppet Sverige som är med sin tid och med i en globaliserad värld, då ska vi inte se flyktingar som kostnader, säger Romson.

TT: Varför tror du förslagen kommer just nu?

- Jag vet inte vilken process KD är inne i när gäller det här. Jag konstaterar och hoppas att det inte är något som fler oppositionspartier tar efter.

Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm är kritisk emot tonen i Göran Hägglunds utspel, säger hon till Svenska Dagbladet.

– Han sänder signalen att människor som kommer hit är ett problem, säger hon och hoppas att övriga i Alliansen inte ansluter sig till förslagen.

Göran Hägglund får frågan om migrationsöverenskommelsen mellan Alliansen och Miljöpartiet fortfarande gäller efter det nya förslaget.

- För att det ska bli en del av överenskommelsen så måste alla vara överens om det, men det får inte innebära att man inte kan lägga förslag för att förbättra, säger Hägglund.

Sverigedemokraternas Mattias Karlsson välkomnar utspelet.

- I någon mening är det ett genombrott för oss, säger Karlsson.

- Det är välkommet att man vill minska asylinvandringen och att man är beredd att diskutera frågorna på ett mer sakligt och problematiserande sätt, säger tillförordnade partiledaren Mattias Karlsson.

Att övergå till tillfälliga uppehållstillstånd och minska etableringsstödet tycker Mattias Karlsson är bra. Men skatteförslaget avvisar han bestämt.

- Det är helt oacceptabelt att införa olika skatter, det är principiellt förkastligt och diskriminerande, säger han.

Förslagen kostar cirka 300 miljoner kronor totalt, enligt KD-ledaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".