Det historiska handslaget vid Mandelas begravning. Raul Castro, Obama, Cuba
Det historiska handslaget vid nelson Madelas begravning. Foto: TT

Analys: Flera år innan Kuba-embargot hävs

Hård strid väntar i amerikanska kongressen
2:16 min

USA:s överraskande vändning gentemot Kuba, kom efter ett år av hemliga förhandlingar och hyllas av världsledare. Men att upphäva USA:s femtioåriga handelsembargo kommer dröja.

Det första tecknet i skyn på att något kunde vara på väg att förändras var vid Nelson Mandelas begravning förra året. Då stegade USA:s president Barack Obama fram till Kubas ledare Raul Castro och skakade hand, båda med breda leenden.

Men enligt diplomatiska källor, inledde Obama sin andra mandatperiod 2012, med att uppmana sina rådgivare att "tänka stort", när det gällde relationerna till Kuba och Iran. Och efter två år, efter en serie av hemliga möten som framför allt ägde rum i Kanada, med understöd av påven och Vatikanen, så kunde Obama i en simultan presskonferens med Raul Castro, igår förkunna att ett 50 år gammalt förhållande skulle förändras.

– Idag har USA ändrat sitt förhållande till folket på Kuba, sa Obama.

Från att Fidel Castro tog makten på Kuba 1959, nationaliserade alla amerikanska intressen, utropade Kuba till socialistisk stat och lät Sovjetunionen tillfälligt placera kärnvapen på Kuba, så har 11 amerikanska presidenter misslyckats med att störta Castro, och istället låtit ett handelsembargo vila över ön.

Två miljoner kubaner bor numera i USA, men den oförsonliga tonen mot Castro från dom har mildrats genom åren, när nya generationer växer upp. Men den finns kvar i republikanska partiet som nu får majoritet i både kongressen och senaten.

Den kubansk-amerikanske senatorn Marco Rubio, kommer att motarbeta Obamas förslag att häva handelsembergot, och anser att om det ske, så blir Kuba rikare på fem år, men kommer fortfarande att vara en diktatur.

– Om fem år kommer Kuba fortfarande vara en diktatur, men en mycket mer lönsam sådan.

Att upprätta diplomatiska förbindelser, kommer troligen att röstas ner i kongressen, och då får Obama använda sitt veto. Men att häva handelsembargot, kräver ett kongressbeslut om en ny lagstiftning, där vetot inte kan användas.

Så det kommer troligen att dröja flera år, för att göra Obama hågkommen som presidenten som kanske löste Kuba-krisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".