Foto: TT/SR
Foto: TT/SR

Analys: Alliansen närmre makten efter KD-utspel

Tomas Ramberg: Det är en stor omsvängning
3:48 min

Kristdemokraternas utspel i flyktingfrågen är en första reträtt från Reinfeldts flyktingpolitik, skriver Ekots kommentator Tomas Ramberg i en analys.

Reträtten från regeringen Reinfeldts flyktingpolitik påbörjades idag av Kristdemokraterna. Och chansen för allianspartierna att återfå regeringsmakten efter extravalet ökade eftersom Sverigedemokraterna triumferande hävdar att deras ultimatum mot de politiska blocken i invandringsfrågan nu har gett utdelning.

Kristdemokraternas förslag om tillfälliga uppehållstillstånd är tänkt som en signal till flyktingar från bland annat Syrien att de inte får stanna längre i Sverige än i andra EU-länder. "Förslaget kan påverka hur många som söker asyl i vårt land" som KD-ledaren Göran Hägglund uttrycker saken.

Det har bara gått ett par veckor sen förre alliansledaren Fredrik Reinfeldt av en dansk journalist fick en fråga om just tillfälliga uppehållstillstånd. Reinfeldt svarade med ett engagerat försvar för att tillstånden ska vara permanenta.

"Så resonerar vi inte i Sverige. Vi tycker snarare att vi genom att tidigt och tydligt ge permanent uppehållstillstånd - och där är Sverige ensamt i EU - sänder en signal om att nu ska du börja ett nytt liv här i landet. Därmed anser vi att man som ny i landet i grunden ska ställa in sig på att stanna kvar. Folk känner sig trygga om de får ett sådant besked. Det ger dem tillfälle att lära sig svenska. Man arbetar mer med att komma in i det här samhället."

Sverigedemokraternas Mattias Karlsson ser Kristdemokraternas förslag som en seger för SD: "...ett positivt trendbrott att man problematiserar kostnader och antal flyktingar" enligt Karlsson. Och han låter förstå att om Moderaterna och Alliansen antar Kristdemokraternas politik kan Sverigedemokraterna tänka sig att släppa fram Anna Kinberg Batra till statsministerposten. 

Det är ett mycket viktigt besked. Det betyder i så fall att den rödgröna regeringen tillsammans med Vänsterpartiet måste få egen majoritet i extravalet för att kunna sitta kvar vid makten. Annars blir Anna Kinberg Batra vår nästa statsminister.

Avgörande blir nu om Moderaterna accepterar KD:s förslag om tillfälliga uppehållstillstånd. Den blivande moderatledaren ville idag inte säga vare sig bu eller bä. Men också om allianspartierna kan gå ifrån sitt löfte om att största block ska bilda regering och löftet att Sverigedemokraterna ska isoleras från inflytande över regeringsbildningen.

Inget alliansparti kommer att  vilja koppla migrations- och integrationspolitiken till vare sig Sverigedemokraterna eller regeringsfrågan. Det vore att gå ifrån allt vad Alliansens företrädare sagt i åratal. Vägen mot en mera restriktiv invandringspolitik kommer att vara kantad med bedyranden om hur viktigt det är med en fortsatt generös politik.

Samtidigt skulle en regering som röstats fram med passivt stöd av Sverigedemorkaterna riskera att utsättas för fortsatta svårigheter i nästa budgetbehandling. Om Sverigedemokraterna får blodad tand kan de även hota en alliansregering med att fälla en budget som inte tar ytterligare steg i riktning mot Sverigedemokraternas invandringspolitik. Frågan är om allianspartierna kommer att vilja regera på såna villkor.

Därför är det troligt att någon form av uppgörelse mellan Socialdemokraterna och Alliansen ändå måste till efter extravalet. Men idag blev det troligare att en sån uppgörelse i så fall sker med Anna Kinberg Batra som statsminister.

Men inte heller Socialdemokraterna är okänsliga för väljarvindarna i invandringspolitiken. Justitieminister Morgan Johansson viftar visserligen bort KD-förslagen men frågan är om Socialdemokraterna klarar pressen om allianspartierna lämnar den blocköverskridande enigheten i migrationspolitiken. Kanske blir migrationspolitiken nästa besvärliga diskussion mellan regeringspartierna S och MP.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".