Kirurger i operationssal.  Foto: Lyon Hospital/TT
Foto: Lyon Hospital/TT

Väntetider för transplantation skiljer sig över landet

"Många njursjuka hör av sig och är oroade"
2:04 min

Den som väntar på en njurtransplantation i Västra Götaland kan få vänta mer än ett år längre än den som bor i Uppsala. Det visar en kartläggning som Njurförbundet gjort. Skälet är att landets fyra transplantationscentra har olika väntelistor och att de själva fördelar områdets donerade organ.

Håkan Hedman är ordförande i Njurförbundet.

– Många njursjuka hör av sig till oss och är oroade över att det är långa väntetider för njurtransplantationer, säger han.

Bakgrunden till att väntetiderna varierar i landet är att fyra transplantationsenheterna i Stockholm, Göteborg, Lund/Malmö och Uppsala har egna väntelistor. Det avgörande för väntetiden är hur många organ som tillvaratas i varje region.

– Göteborgs upptagningsområde har regioner som är väldigt dåliga på organdonation. Det är bland annat sydöstra regionen med Linköpings universitetssjukhus och det är hela Norrlandsregionen som tillhör Göteborg  som också är väldigt dåliga på organdonation. Det påverkar naturligtvis väntetiden för en njurtransplantation på Sahlgrenska, säger Håkan Hedman.

Också transplantationskirurgerna är bekymrade över läget. Per Lindnér är verksamhetschef vid transplantationscentrum i Göteborg och ordförande i Svensk transplantationsförening.

– Vi försöker ju prioritera unga patienter, men för de oprioriterade patienterna kan det betyda att man får vänta upp till ett år längre i vissa blodgrupper, medan det inte finns några skillnader för andra blodgrupper, säger han.

Enligt Hälso- och sjukvårdslagen ska man ju ha en likvärdig vård över landet, det här är väl inte i överensstämmelse med det?

– Nej, jag kan hålla med om att det är problematiskt om skillnaderna blir så här stora, säger Per Lindnér.

I januari ska ledningen för landets fyra transplantationsenheter träffas för att diskutera om gemensamma bedömningsgrunder och väntelistor kan förbättra situationen för patienterna.

Den statliga donationsutredningen som kommer med sitt slutbetänkande i mitten av oktober 2015 har bland annat i uppdrag att granska hur väntelistesystemet fungerar.

Håkan Hedman hoppas att utredningen ska föreslå en ändring av systemet för patienternas skull.

– Utifrån patientperspektivet vore det kanske bättre att ha en nationell väntelista för njurtransplantationer och att man utifrån den listan fördelade njurar. Då skulle det en mer rättvis fördelning av organen och en rättvis väntetid för patienterna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".