Närbild på Cecilia Fahlberg, förbundsordförande Unionen. Foto: Adam Ihse/TT
Cecilia Fahlberg, förbundsordförande på Unionen. Foto: Adam Ihse/TT

Facket Unionen blir större

Fler medlemmar ger större tyngd
1:47 min

Unionen fortsätter att gå framåt i antal medlemmar, samtidigt som LO:s medlemstapp fortsätter. Det visar nya siffror som Ekot tagit del av.

Uppdatering: Efter publicering har den här artikeln ändrats då jämförelsen mellan fackförbunden blivit fel i tidigare version.

– Vi har ökat med ungefär 30 000 medlemmar och därmed också nått vårt mål att innan 2015 bli 600 000 medlemmar en ökning med 20 procent på fyra år, säger Unionens förbundsordförande Cecilia Fahlberg.

Hur viktigt är det för er att ni blir fler?

– Det är otroligt viktigt. Ju fler vi är desto större tyngd har vi på arbetsmarknaden, och desto större möjligheter i våra förhandlingar att åstadkomma bättre villkor, säger hon.

Tjänstemannafacket Unionen är nu över 600 000 medlemmar. Det största LO-förbundet Kommunal ökade också under 2014, men av LO:s 14 förbund är det åtta som backar. Totalt är det ett tapp till och med november på 0,4 procent eller 6 000 personer. Det är en betydligt bättre medlemsutveckling jämfört med de senaste åren.

– Tappet från medlemmar fortsätter och är ganska stort, men det är framför allt inom industrisektorn där arbetstillfällena minskar, säger LO:s medlemsansvarige Jonas Ivman.

– Det ser ut att bli det bästa året på 18 år, det tycker jag är ganska bra även om vi vill ha plussiffror.

Fackförbundens styrka vilar mycket på hur många medlemmar de representerar. Att Unionen så tydligt går framåt medan många LO-förbund har problem hänger samman med att arbetsmarknaden för privatanställda tjänstemän vuxit.

– Det är naturligtvis en del av en utveckling men vi kan också se att i förhållande till antalet anställda så blir vi fler, säger Cecilia Fahlberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".