Jultal, Stefan Löfven
Foto: TT

Statsministern håller jultal 2014

"Borg smet ut bakvägen"
1:45 min

I dag höll statsminiser Stefan Löfvens sitt jultal på stortorget i Gamla Stan i Stockholm. Talet var tunt på politik och bestod till större delen av det som Löfven kallade "det svenska löftet".

– Jag vill gärna se ett Sverige där ideologi och sakfrågor möts och ställs mot varann, hårt och passionerat. Men aldrig på ett sånt sätt att de omintetgör vårt gemensamma ansvar för landet. 

Trots det inledande anförandet där Stefan Löfven efterfrågan mer ideologi och fler sakfrågor i den svenska politiken, var statsministerns jultal tunt på politik, och han ägnade större delen av talet till vad han kallar "det svenska löftet", ett begrepp som dök upp redan strax efter höstens val.

– Det svenska löftet innebär att vi hjälper varandra med framför allt tre saker, det enda är kunskap, det andra är tryggheten och det tredje är jämställdheten.

Tidigare idag kritiserade den förre finansministern Anders Borg Stefans Löfvens regeringen för att inte ha kommit med tillräckligt konkreta förhandlingsbud till Alliansen för att kunna undvika ett extra val.

– Det naturliga hade varit att han hade satt sig ner, jobbat igenom sitt valmanifest och lagt förslag till allianspartierna för en förhandling och ett sånt förslag hade behövt bygga på att man backade från höjda ungsomsarbetsgivaravgifter och jobbskatteavdrag.

Men efter talet avfärdade Stefan Löfven kritiken med att det inte skulle vara aktuellt för Socialdemokraterna att acceptera Alliansens politik.

– Jag konstaterar att Anders Borg i valrörelsen var en av dem som var tydlig med nejet, utan här gick man till val som allians. Anders Borg var en av dem som efter valet smet ut bakvägen när det började blåsa lite så jag är inte alltför imponerad och det de föreslår det är att vi ska acceptera alliansen politik och det imponerar inte på mig, det kan jag säga.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".