Docent Stefan Arver. Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio
Docent Stefan Arver. Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio

Allt mer testosteron skrivs ut i Sverige

"Det finns en väldig skepsis i vissa läger"
1:07 min

Användningen av receptbelagda läkemedel som innehåller testosteron ökar stadigt i Sverige. Medlen används för att rätta till hormonrubbningar hos män. Men nu skrivs testosteron också ut till män med andra diagnoser.

– Många män med andra sjukdomar, det kan vara kronisk hjärtsjukdom, reumatisk sjukdom och så vidare, har låga testosteronnivåer. I de grupperna är det många som har symptom och besvär i onödan på grund av de låga testosteronnivåerna, säger Stefan Arver, chef för andrologiskt centrum vid Karolinska.

Att använda testosteron för att minska effekter av åldrandet har blivit mycket populärt i USA.

Marknadsföringen av läkemedlen är omfattande där och många män använder testosteron för att bromsa ålderstecken som trötthet, minskad sexuell lust och svagare muskler.

Nu tar fler och fler svenska män också testosterontillskott.

Utskrivningen har ökat stadigt de senaste åren och förra året var det närmare 15 000 svenska män som fick hormonet utskrivet, visar Socialstyrelsens statistik.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten rekommenderade nyligen att testosteronbehandling bara ska ges när man konstaterat med laboratorietest att mannen har brist på hormonet.

Det har funnits farhågor att det kan ge hjärt- och kärlproblem och det är konstaterat att testosteron kan höja blodtrycket.

Myndigheten kommer att följa upp resultatet av studier som pågår om preparatets säkerhet.

Stefan Arver tror inte att alla som behöver testosteron också får det utskrivet.

Det rådde stor oenighet i läkarkåren för några år sedan efter att ett läkemedelsbolag drivit en okonventionell kampanj för testosteron.

Det manliga könshormonet är omstritt, berättar Stefan Arver.

– Testosteronet är av någon anledning ett väldigt kontroversiellt hormon. Det bygger väl på de här mytbildningarna kring det, att man kan reglera sexualiteten med ökade testosteronnivåer. Det finns en väldig skepsis i vissa läger och mer entusiasm i andra. Men jag tror att den svenska läkarkåren i grunden är väldigt försiktig och är noggrann med att göra ordentliga utredningar innan man sätter in behandling, säger Stefan Arver.

Kan man reglera sexualitet och kraftfullhet och maskulinitet?

– Det är väl det som är en föreställning. Men har man normala testosteronnivåer och man ökar dem så händer ingenting med sexuell lust och aktivitet. Har man däremot brist så kan det bli en dramatisk skillnad. Men ökar man en normal nivå till dubbelt eller tredubbelt så mycket så händer ingenting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".