Olja. Brasilien.

Fallande oljepris lyfter Sverige

"Problem för Riksbanken kanske - men vi får mer för våra pengar"
1:56 min

Det fallande oljepriset får en rad positiva effekter för svensk ekonomi. Bland annat för åkerinäringen

Sedan första november har dieselpriserna fallit med ungefär sju procent, vilket kan göra stor skillnad främst för de delar av åkerinäringen där fordonsbränslet står för omkring en tredjedel av de totala kostnaderna.

– Det gäller främst för fjärrtrafik, det som går över 30 mil. De gäller exempelvis för långväga skogstransporter, där slår det igenom, säger Torbjörn Heiersson, regionchef vid Sveriges Åkeriföretag.

Samtidigt med de fallande oljepriset anger också var tredje åkeriföretag ökad efterfrågan av inrikestransporter under senaste tre månaderna.

Å andra sidan kan åkarna enligt kontrakten med sina kunder ofta få sänka sina priser när bränslet blir billigare och effekten på lönsamheten av ett fallande oljepris blir därmed ändå ofta begränsad.

Hushåll med oljeeldad uppvärmning blir naturligtvis vinnare liksom för svensk ekonomin i stort, även om det också för den finns nackdelar med prisfallet, menar Konjunkturinstitutets generaldirektör Mats Dillén:

– Det håller ner inflationen, ett problem kanske för Riksbanken men det gör ju att vi får mer för våra pengar. Man kan nog räkna med att det har en viss effekt på tillväxten i hela den svenska ekonomin genom att vi gynnas av det här, säger han.

Även för exportindustrin blir det lägre priset viktigt när oljekonsumerande länder som USA, Indien och Indonesien får billigare oljenotor, det säger Business Swedens chefekonom Mauro Gozzo:

– I fall det inte är vi som exporterar direkt till de här andra ekonomierna så exporterar vi ju även till europeiska länder och deras exportindustrier. Det är ju ett samspel och det gör att man kan se mycket mer optimistiskt på 2015, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".