Rysslands president Vladimir Putin. Foto: AP.
Rysslands president Vladimir Putin. Foto: AP.

Ovanligt kritiska frågor till Putin

Putin: "Varför gav du henne ordet"
1:46 min

Ryske presidentens traditionella maratonlånga årliga presskonferens hade några nya element. Några ovanligt kritiska frågor från oberoende ryska medier, som tidigare inte ens släppts in. 

--  Varför gav du henne ordet, sa Vladimir Putin, sedan Ksenia Sobtjak, från den oberoende tv kanalen Dozd, fått frågan.

Sobtjak gjorde som alla andra som fick chansen och frågade mer än en sak. Men ovanligt öppet kritiska om människorättsbrott i Tjetjenien och delrepublikens president i strid med ryska författningen kollektivt bestraffar misstänkta terroristers familjer, genom att bränna ned deras hus. Sotjak frågade också om medias lögner när det gäller Ukraina.

Sobtjak känner Putin sen barnsben, hennes pappa var inflytelserik borgmästare i St Petersburg och Putin var hans skyddsling. Hon har gått från societetskändis i Moskva till seriös kritisk journalist, som jagats av myndigheterna. Efter presskonferensen sa hon så här till Ekot:

– Det här var första gången jag fick ackreditering i år. När det gäller Tjetjenienfrågan är jag nöjd med svaret, men inte när det gäller lögnerna i media, sa Ksenia Sobtjak, sedan hon rapporterat direkt för sin TV-kanal iklädd en illrosa jacka som matchade mikrofonens puffskydd.

Många av de drygt tolvhundra ackrediterade lämnade molokna salen utan att ha fått en fråga, missnöjda över att det var mindre fokus på lokala publikationer från andra delar i det stora landet.

Fokus låg på ekonomin, på rubeln som presidenten talade i förhoppningsfulla ordalag om och om Ukrainakonflikten, där Putin sa att väst har fel medan Ryssland har rätt.

Det stort uppslagna evenemanget är en del i att sälja in den ryska bilden till ryssarna, men också en demonstration av rysk politisk linje gentemot utlandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".