Jasmin Roland El Abdouni, specialistsjuksköterska på Barnhjärtcentrum i Lund.
1 av 3
Jasmin Roland El Abdouni, specialistsjuksköterska på Barnhjärtcentrum i Lund.
Specialistutbildningen för sjuksköterskor får skarp kritik i en utvärdering som presenteras av Universitetskanslerämbetet, UKÄ, i dag.Foto: TT
2 av 3
Specialistutbildningen för sjuksköterskor får skarp kritik i en utvärdering som presenteras av Universitetskanslerämbetet, UKÄ, i dag.Foto: TT
sineva ribeiro vårdförbundet
3 av 3
Sineva Ribero vill se att politikerna agerar i frågan. Foto: Susanna Einerstam

Brist på specialister leder till utbrändhet på sjukhusen

"Dags för politiker att agera"
2:28 min

På Barnhjärtcentrum i Lund är 39 procent av sjuksköterskorna specialistsjuksköterskor, trots en målsättning på 80 procent. Något som upprör både personal och huvudskyddsombud, men divisionschefen tycker att vidareutbildning inte säger någonting om kunskapen bland medarbetarna.

Jasmin Roland El-Abdouni är specialistsjuksköterska på Barnhjärtcentrum i Lund. Avdelningen har stor brist på specialistsjuksköterskor.

– Vi har hand om barn med medfödda hjärtfel och arytmier, det vill säga rytmstörningar, att pulsen inte fungerar som den ska. Vi har även hand om patienter som opererats, de kan komma till vår avdelning en dag efter operationen. Då har de ett stort sår i bröstkorgen som gör ont, som behöver smärtlindring.

På vilket sätt behövs det specialistsjuksköterskor där du arbetar? 

– Man behöver specialistsjuksköterskor för att hela vårdkedjan ska fungera, Jasmin Roland El-Abdouni.

Skånes universitetssjukvård i Lund har länge haft problem med rekrytering av specialistsjuksköterskor.

Men divisionschefen Anders Dybjer tycker att vanliga sjuksköterskor med erfarenhet fungerar lika bra.

– Det innebär de facto inte något bekymmer för den kompetens och den kvalitet som vi bedriver i den här verksamheten. Det är ju så att säga önskvärt och bra med vidareutbildning men det säger ingenting om den faktiska kunskapen och kompetensen som finns ibland medarbetarna, Anders Dybjer.

På sjukhuset har man bland personalen länge sett konsekvenserna av bristen på specialistsjuksköterskor och bristen på sjuksköterskor. Det har lett till utbrändhet, sjukskrivning och stängda avdelningar.

Stephanie Wichmann är huvudskyddsombud på Skånes universitetssjukvård. På barnhjärtcentrum är fyra av tio sjuksköterskor specialistsjuksköterskor, fastän målet är det dubbla. 

– Arbetsmiljön är väldigt ansträngd i och med att vårdplatser inte räcker till. Man kan inte säga nej till de här barnen, det är en rikssjukvård och vi måste bedriva den. Barnen behöver akut hjälp i den situationen de är, de behöver opereras, säger Stephanie Wichmann.

Sineva Ribeiro, vårdförbundsordförande, har länge larmat för bristen på specialistsjuksköterskor vid vården av barn.

På barnhjärtcentrum befinner sig patienten, barnet, i ett mycket utsatt och ofta akut läge.

Varje vecka får Sineva Ribeiro in rapporter från universitetssjukhusen som beskriver samma verklighet; brist på specialistkompetens, det vill säga brist på specialistsjuksköterskor.

– Ska ett litet hjärtsjukt barn behöva dö för att vi inte har tillräckligt med kompetens, när vi vet vad det är det som krävs för att det här barnet ska överleva? Förödande tycker jag och dags för politiker att faktiskt agera, säger Sineva Ribeiro på Vårdförbundet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".