Göran Hägglund. Foto: Janerik Heneriksson/TT.
Foto: Janerik Heneriksson/TT.

M om KD:s förslag: För tidigt att utvärdera

Allianskamraterna om KD:s nya linje
2:44 min

I dag presenterades Kristdemokraternas förslag på hur kostnaderna för flyktingmottagandet ska minska. Men inget av de övriga allianspartierna tar tydlig ställning varken för eller emot förslagen, bland annat om att sluta ge permanenta uppehållstillstånd till de som flyr från Syrien till Sverige.

– Vi har inget sådant förslag i dag. Det är lite tidigt att utvärdera det eftersom det är ett specifikt förslag och en stor förändring, säger Johan Forsell, Moderaternas migrationspolitiske talesperson.

Men det är inget som ni tvärt säger nej till?

– Vårt främsta fokus är ju att se till att fler människor kan komma in på arbetsmarknaden sedan måste vi titta på de förslag som Kristdemokraterna har lagt och det ska vi göra utifrån vårt eget utvecklingsarbete.

Tydligare än så vill inte Moderaterna uttala sig i dag, trots att partiledaren Fredrik Reinfeldt bara för en tid sedan försvarade att flyktingar får permanent uppehållstillstånd i Sverige. Det sänder en signal om att de ska börja ett nytt liv i Sverige, resonerade han.

Folkpartiets Jan Björklund välkomnar debatten men vill inte kommentera de specifika förslagen. Centerpartiet vill i dag inte kommentera förslagen i radio. Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson tycker däremot att det mesta som Kristdemokraterna föreslår är bra.

– Stryker Kristdemokraterna det här med att man ska ha olika skatt för svenskar och invandrare och om man får med sig den övriga alliansen på den här politiken och tar ytterligare något steg i rätt riktning så kommer det att ha en rejäl betydelse när vi ska bestämma vilken statsministerkandidat vi ska stödja och vilket budgetförslag vi ska stödja.

Det Sverigedemokraterna inte gillar är förslaget om att den som är nyanländ och som har ett jobb ska betala lägre skatt under de fem första åren. Förslaget om att sänka etableringsersättningen har man däremot ingenting emot.

Mindre pengar ska vara en morot för fler att jobba, tror Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund. Ett annat förslag från KD är att istället för permanent uppehållstillstånd ge ett treårigt tillstånd som kan permanentas om skyddsbehovet kvarstår eller flyktingen fått jobb.

– Om vi jämför Sverige med andra länder är regeln i de allra flesta andra länder är tillfälliga uppehållstillstånd, vi i Sverige har permanenta uppehållstillstånd. Jag tror att det är bra att vi har en situation som motsvarar ungefär den som finns i omvärlden, säger Göran Hägglund.

Både Miljöpartiet och Socialdemokraterna är starkt kritiska till KD:s utspel. Istället för att tala om hur mottagandet ska bli bättre, skuldbeläggs flyktingarna anser Miljöpartiets Maria Ferm. Statsminister Stefan Löfven hänvisar till att det redan finns en migrationspolitisk överenskommelse och att KD har fel fokus.

–  Om man har den ingången att människor som flyr för sina liv till Sverige sitter och är glada för att de har några tusen kronor i månaden, det är helt fel ingång. Jag har ingen annan tro än att de faktiskt vill komma i arbete. Det är inte annorlunda än vad vi är.

Nu kommer det ändå ett förslag från alliansen och du vill inte ens diskutera.

– Jag tycker att det är väldigt konstigt att om det finns en överenskommelse så börjar man med att skriva en debattartikel, säger Stefan Löfven.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".