Rapparen MC Pupito i Havanna
1 av 2
Rapparen MC Pupito i Havanna tror på förändringar när han ser dem. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Bilar står uppradade i Havanna. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
2 av 2
Många taxichaufförer som kör gamla amerikanska bilar har problem att hitta reservdelar. Ofta smugglas de in från USA. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.

Nu hoppas kubanerna på handel med USA

"Allt man behöver måste man importera"
1:44 min

På Kuba växer nu hoppet om att USA ska lyfta sitt handelsembargo mot ön, något som skulle betyda mycket för den kubanska ekonomin. Många kubaner är beroende av amerikanska varor för sina affärsverksamheter och tvingas i dag smuggla in saker de behöver. Vår korrespondent Lotten Collin rapporterar från Havanna.

– Den här motorn är amerikansk, precis som resten av bilen, säger Jobel och slår igen motorhuven på sin gamla chevrolet från 1952.

När motorn gick sönder för några år sen smugglade han in en ny, nedmonterad i små delar från USA. Precis som många andra taxichaufförer i Havanna lider Jobel av det amerikanska handelsembargot.

– Här på Kuba finns ju ingenting, allt man behöver måste man importera. Bilmotorer, mediciner, kläder, säger Jobel och taxichaufförerna på bänken instämmer.

Alla har de släkt i Florida som hjälper till att smuggla in nödvändigheter på sina Kubaresor. Men kanske blir det nu en förändring.

På Kuba har hoppet väckts om att USA:s 50 år långa handelsblockad mot ön ska kommer luckras upp. Beslutet kan dock inte av Barack Obama utan måste godkännas av den amerikanska kongressen.

Men det finns de som tvivlar. En av dem är rapparen MC Pupito, som självmant kommer fram och börjar rappa när han ser min mikrofon.

– Jag tror på förändringarna när jag ser dem, jag struntar i handelsembargot, jag väntar på internet, och på att få säga vad jag vill, göra hiphop från hjärtat utan rädsla, rappar MC Pupito.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".