Chefsåklagare Anna Finné har beslutat att inleda förundersökning i ärendet med Kvinnoregistret. Foto: TT
Chefsåklagare Anna Finné har beslutat att inleda förundersökning i ärendet med Kvinnoregistret. Foto: TT

Åklagare tar upp fallet med kvinnoregistret

"Jag inledde förundersökning i går"
2:25 min

Åklagare har nu inlett en förundersökning sedan Ekot avslöjat den kontroversiella kvinnoregister som Stockholmspolisen drivit i tio år. Eva Finné, chefsåklagare på särskilda åklagarkammaren, undersöker nu om tjänstefel kan ha begåtts i samband med registret.

– Jag inledde förundersökning i går. Det är på ett väldigt tidigt stadium. Sedan är det ju så att våra förundersökningar försöker vi hålla under förundersökningssekretess, säger chefsåklagare Eva Finné.

Efter Ekots avslöjade i tisdags, att Stockholmspolisen i tio år i hemlighet registrerat kvinnor som anmält att de blivit misshandlade, inledde även tillsynsmyndigheten Datainspektionen en utredning.

Ekot har i dag rapporterat om den omfattande forskning som bedrivits på bland annat material från Södertörnspolisens kvinnoregister.

Studierna har sedan blivit till vetenskapliga artiklar som publicerats i internationella tidskrifter. En av forskarna, professor Henrik Belfrage, ser inget problem i material kommer från det kontroversiella polisregistret.

– Det känns fantastiskt bra ska jag säga dig. En av de artiklar du nämner här, där fann man att när man använder det strukturerade bedömningsinstrumentet så klarade man upp fler fall, fler personer fick mer skydd och hjälp. Det vill säga att fler utsatta traumatiserade brottsoffer har kunna få i vissa fall även få leva vidare, säger han.

Sedan Ekot uppmärksammat att delar av studierna skett utan så kallat etiskt godkännande har professor Henrik Belfrage i en debattartikel i Svenska Dagbladet skrivit att medierapporteringen om kvinnoregistret är det största bakslaget med att skydda våldsutsatta kvinnor i modern tid.

Ekot har varit i kontakt med flera kvinnor som finns med i det hemliga registret. Ingen av dem har blivit tillfrågad, och de känner inte ens till att de ingått i forskningen. Docent Susanne Strand är medförfattare till forskningsartiklarna.

– Mig veterligen är det inte så att vi har blandat in några utomstående i de här frågorna, säger hon.

Vet kvinnorna, som ni har forskat om, om att ni har forskat om dem?

– Nej det tror jag inte, säger Susanne Strand.

Anitha Bondestam har varit generaldirektör på Datainspektionen, hon har också varit ordförande i det som i dag heter Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden och även vice ordförande i den tillsynsmyndighet som ska granska forskning i Sverige.

Enligt Bondestam är det uppenbart att forskarna, utöver etiskt tillstånd, också skulle ha tillfrågat kvinnorna i registret.

– Lever de så ska man naturligtvis tillfråga dem först, säger hon.

Det gjorde man inte här, vad betyder det?

– Det är att klart man inte får ha sådana här register som man delar med sig av, om man inte har frågat de som det gäller.

Relaterat

Mer om Kvinnoregistret

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".