Foto: TT
Foto: TT.

Nya besparingar för SAS trots vinst

SAS vd: Vi har en bra bit att gå
1:19 min

SAS kom med sin rapport för fjärde kvartalet idag. Borträknat engångskostnader gjorde SAS en vinst på närmare 800 miljoner för kvartalet. Men aktien föll med drygt åtta procent på börsen. SAS VD Rickard Gustafson säger att vinsten måste öka.

– Vi har en bra bit att gå. Det är en pressad bransch. Vi är medvetna om det och vi tar nödvändiga åtgärder för att skapa rätt förutsättningar, säger Rickard Gustafson.

Drygt två miljarder till ska SAS spara de närmaste tre åren. Det handlar exempelvis om färre anställda inom administration, men också att dra ned på lokaler.

För hela räkenskapsåret 2013-2014, gjorde SAS en vinst på ungefär 350 miljoner kronor, men det är inräknat flera olika engångsposter. Exempelvis en miljard extra eftersom pensionsvillkor ändrats, men också kostnader eftersom SAS bland annat betalat för att komma ur hyreskontrakt i förtid.

Enligt Rickard Gustafson skulle SAS behöva ha en vinst på 2-3 miljarder före räntor och skatt per år för att finansiera nya flygplan, dit är det en bit kvar. Och därför behöver man spara mer.

En positiv sak för SAS är fallet på oljepriset, och därmed lägre flygbränslekostander. Men eftersom dollarn stigit jämfört med kronan, och SAS säkrar priser i förväg, tar det tid innan det märks på resultatet.

– När vi tittar i kristallkulan så är det så att för 2015 så har vi redan låst in priserna i storleksordningen lite över 40 procent av vårat behov.

Så om det var lägre under en längre period så skulle ni tjäna mer pengar?

Ja, det är riktigt, säger SAS VD Rickard Gustafson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".