James Franco och Seth Rogen i filmen "The Interview" som handlar om en CIA-plan för att mörda den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un. Foto: Ed Araquel/ Ap/ TT.
James Franco och Seth Rogen i filmen "The Interview" som handlar om en CIA-plan för att mörda den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un. Foto: Ed Araquel/ Ap/ TT.

Hoten mot komedin "en fråga om USA:s nationella säkerhet"

"En allvarlig fråga om nationell säkerhet"
2:30 min

Vita huset behandlar nu dataintrånget mot Sony Pictures och de hot mot komedin "The Interview" som "en fråga om USA:s nationella säkerhet". FBI och justitiedepartementet utreder händelserna med högsta prioritet. Vita huset uppges ha långt gångna planer på att slå tillbaka mot dem som ligger bakom.

– Det här hanteras som en allvarlig fråga om nationell säkerhet, och på de möten som nu hålls med våra nationella säkerhetsrådgivare övervägs vilka åtgärder som ska vidtas, sa Vita Husets presstalesman Josh Earnest. 

Han bekräftade därmed att det som började som en kontrovers kring en knasig komedi om Nordkoreas diktator nu vuxit till en mycket högt prioriterad fråga på den amerikanska presidentens dagordning.

Vita huset har ännu inte officiellt pekat ut Nordkorea som skyldigt vare sig till hoten mot filmen "The Interview" och dess tänkta - men nu inställda - juldagspremiär, eller till det som betraktas som det verkligt allvarliga: den största kända cyberattacken hittills på amerikansk mark. Men enligt medieuppgifter här väntas det utpekandet komma i dag.

Cyberattacken mot Sony ägde rum för flera veckor sedan, men hackarnas fynd har portionerats ut i omgångar och varje dag publiceras nya avslöjanden om allt från tunga affärshemligheter till pinsamma detaljer om kända skådespelare.

Tevekanalen CNN uppgav i natt att de utredningar som pågår inom både FBI och justitiedepartementet visat att hackarna kommit åt lösenord som tillhör Sonys högste systemadministratör, eller som det uttrycks - "huvudnyckeln till hela huset".

De motattacker som kan komma ifråga beror förstås på vem de skyldiga faktiskt är. Men eftersom Nordkorea ses som den mest troliga angriparen, uppger källor i Vita Huset att det i så fall kan komma att handla om sanktioner mot tredje land, eftersom i stort sett alla tillgängliga sanktioner direkt riktade mot diktaturen sedan länge redan är införda.

Tredje land skulle i Nordkorea-scenariot vara Kina, ett av de få länder som har förbindelser med Pyongyang. USA överväger enligt samma källor att då lägga restriktioner på de kinesiska banker som möjliggör det ekonomiska utbyte med omvärlden som Nordkorea faktiskt har, trots sin internationella isolering. Det är en sanktionsmodell som USA använt tidigare både när det gäller Iran och Ryssland.

President Obama kommer i kväll svensk tid att hålla sin sista presskonferens för året, och han väntas då ge fler detaljer om USA:s nästa drag.

I går fick ju Vita Huset fortsatt ris och ros för att man vill återuppta relationerna med Kuba, ett historiskt initiativ med syfte att avsluta de sista resterna av nittonhundratalets kalla krig.

I dag lär Obama få förklara hur han bäst ska hantera det tjugohundratalets cyberkrig som tycks vara på väg att ta dess plats. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".