svenskar tsunami
1 av 2
Svenskar i Khao Lak ett år efter tsunamin. Foto: Peter Wixström/TT
kerstin bergh johannesson tsunami
2 av 2
Kerstin Bergh Johannesson, psykolog och forskningsansvarig för studien. Foto: Maria Repitsch/SR

Forskning: Svenska överlevande har läkt väl efter tsunamin

"Har man besvär efter tre år bör man söka hjälp"
2:12 min

Den 26 december har det gått tio år sedan tsunamin drog fram i Sydostasien och krävde 543 svenskars liv. Många av de tusentals svenskar som blev utsatta för dödshot men överlevde visar sig att ha läkt mentalt relativt bra, visar den senaste nationella studien där drygt 2 600 personer deltog.

– Generellt kan vi ju se att väldigt många människor klarar av svåra strapatser utan att de får några långvariga besvär. De kan till och med klara av det väldigt väl trots stora umbäranden, majoriteten av de som var utsatta fick inte några svåra besvär, säger Kerstin Bergh Johannesson.

I studien vid Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri i Uppsala har man följt inledningsvis närmare 5 000 svenskar som överlevde flodvågen efter tsunamin, för tio år sedan i Sydostasien. Den senaste studien gjordes sex år efter händelsen och drygt 2 600 personer deltog. 85 procent svarade att deras hälsotillstånd var gott, eller till och med mycket gott.

Närmare 450 personer upplevde fortsatta psykiska besvär. Av dem hade drygt hälften allvarligare besvär som av forskaren Kerstin Bergh Johannesson definieras som posttraumatisk stress symptom.

– De som har varit utsatta för livshot och de som också har drabbats av att ha förlorat närstående. Där märker vi att för dem har det varit betydligt tuffare. Hos en större andel av dem kan man fortfarande se spår av att de har besvär efter sex år.

Det kan handla om att plågas av minnesbilder, mardrömmar eller att ha ett undvikande beteende för att inte hamna i sammanhang där svåra katastrofer eller drunkningsolyckor berörs. Om det fortsatt är ett besvär som hindrar en i vardagen så finns det hjälp att få.

- Har man fortfarande besvär efter så pass lång tid som två, tre år, då tycker jag att man ska försöka få hjälp.

Vad kan man uppnå med behandling?

– Man kan bli av med de här besvären som mardrömmar, återupplevanden, undvikande beteenden, nedstämdhet och irrationella skamkänslor för någonting som man själv inte har kunnat påverka, säger Kerstin Bergh Johannesson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".