Stark utveckling på världens börser 2014

"Det finns löften om ekonomiska reformer"
1:55 min

Många av världens stora aktiebörser har stigit kraftigt i år trots en hel del turbulens i världen. Shanghaibörsen i Kina har stigit med över 40 procent men även börserna i Indien och USA har varit stora vinnare under året.

2014 varit ett förvånande starkt börsår på många håll, menar Mattias Sundling, aktiestrateg på Danske Bank.

– Man kan leka med tanken att jag i början på året hade sagt att jag visste att Ryssland kommer att invadera Krim och att mellanöstern faller i sär ytterligare. Då tror jag att de flesta hade sagt att det skulle bli ett negativt år, så i det perspektivet är det ett överraskande starkt år, säger han.

Låga räntor på statsobligationer och låg avkastning på andra alternativa investeringar har fått investerarna att satsa på aktier, vilket pressat upp aktiekurserna under 2014.

Varför sätta pengarna i obligationer som knappt ger en procent i ränta när det finns aktier, tycks investerarna ha tänkt.

Även det sjunkande oljepriset har varit en snackis under året. Mattias Sundling tror att ett lågt oljepris har gynnat världens börser, inte minst i USA.

– Det är lätt att tappa perspektivet för det här är en gigantisk stimulans av världsekonomin totalt. Det sjunkande oljepriset har varit en positiv faktor för börser överhuvudtaget, allting utanför energisektorn tjänar på det här, säger han.

Ett av länderna som tjänar på ett lågt oljepris är Indien som är en stor importör av olja.

Men den främsta anledningen till att Bombaybörsen är en av vinnarna 2014 är maktskiftet under året.

– Det finns löften om ekonomiska reformer och det finns en förhoppning, i och med att Kina verkar växa långsammare, att Indien ska kunna ta över rollen som tillväxtlokomotiv, säger Mattias Sundling på Danske Bank.

Den märkligaste utvecklingen har Shanghaibörsen i Kina haft.

Bland annat har ändrade börsregler gjort att nya pengar pumpats in i systemet under slutet på året och gjort Shanghaibörsen till den stora raketen 2014.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".