svenskar turism
2009 är rekordåret för svensk turism till Thailand. Foto: Leif R Jansson/TT

Svensk turism gick upp efter tsunamin

"Man upplevde att det var en gemensam katastrof"
1:54 min

I dagarna är det 10 år sedan tsunamikatastrofen i Indiska Oceanen. 543 svenska thailandsturister dog och ytterligare femtonhundra personer skadades. Men den negativa effekten på turismen blev bara kortvarig.

Resandet steg till nästan en halv miljon resenärer per år efter tsunamin, som skapade en samhörighet mellan Sverige och Thailand. Men oroligheterna i Bangkok och konkurrens från mer trendiga resmål har lett till att resandet nu är på samma nivå som innan katastrofen.

– Kring tsunamin skapades en känsla av samhörighet mellan svenskar och thailändare. Och de svenskar som thailändarna tog hand om bistod med att öppna sina hem, och man upplevde verkligen att det var en gemensam katastrof, säger Barbro Janson Lundkvist som är redaktionschef på tidningen Vagabond.

Det var det näst kraftigaste skalvet som någonsin uppmätts, jordbävningen i Indiska oceanen på annandagen 2004. Till en början såg Thailandsturismen ut att drabbas hårt, men det var inte rädslan för nya skalv som var orsaken.

– År 2005 sjönk resandet. Det var ju mycket på grund av att på de stora destinationerna som Phuket var det en hel del hotell som blev väldigt skadade, och det tar ju tid att komma tillbaka, säger Hans Remvig på Rese- och turistdatabasen. 

Därefter ökade resandet fram till rekordåret 2009, med 450 000 svenska resenärer. Barbro Janson Lundkvist, som besökte ön Khao Lak året innan, menar att tsunamin förde länderna närmare varandra.

– Jag var inne på ett hotellområde där det växte vass och simmade fiskar i en pool. Det var en huskropp helt tömd på liv, där man såg de varit inne och räknat offer. Vi drabbades hårt men de drabbades ännu hårdare. Och jag pratade med en thailändsk kvinna som jobbade kvar på hotellet, hon hade varit med om tsunamin men räddat sig och klarat sig upp i ett träd, säger Barbro Janson Lundkvist.

Men idag har resandet gått tillbaka till samma nivå som före tsunamin. Dels på grund av de politiska oroligheterna i Bangkok, men även att trendkänsliga turister sökt sig vidare till mindre exploaterade länder som Kambodja och Laos.

– Det känns som upptrampad mark. Det handlar om att man som resenär vill kunna berätta att man sett någonting nytt, varit på en plats som inte alla har varit på, säger Barbro Janson Lundkvist.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".