Bettina Kashefi, chefsekonom Sveriges Kommuner och Landsting, presenterar SKL:s ekonomirapport. Foto: Fredrik Sandberg/ TT.
Bettina Kashefi, chefsekonom Sveriges Kommuner och Landsting, presenterar SKL:s ekonomirapport. Foto: Fredrik Sandberg/ TT.

Var tredje kommun kan göra underskott i år

"Det ser mycket ljusare ut nästa år"
1:19 min

Ungefär var tredje kommun i Sverige väntas göra underskott i år. Skattehöjningar på drygt 80 öre per hundralapp kan behövas de kommande åren. Det säger Sveriges Kommuner och Landsting som kom med sin ekonomirapport i dag.

Men Bettina Kashefi, chefekonom på SKL, är inte orolig för kommunernas framtid.

– Det ser mycket ljusare ut nästa år. Till exempel i år så har vi haft väldigt dålig utveckling av pensioner, som utgör en viktig del utav skatteunderlaget för kommunerna. Vi ser en kraftig ökning av pensionsinkomsterna. Vilket ökar skatteunderlaget, vilket ökar resurserna till sektorn.

Sammantaget tror Sveriges nästan 300 kommuner på ett överskott på drygt 5 miljarder kronor i år. En kraftig minskning jämfört med fjolårets 15 miljarder kronor.

Drygt hälften av kommunerna gör stabila resultat. Men ett hundratal har minussiffror. SKL bedömer att kommunskatterna måste höjas med drygt 80 öre per hundralapp fram till 2018. Men det förutsätter att statens bidrag till kommunerna höjs. Annars krävs ännu högre skatter, säger SKL.

Vad gäller landstingens och regionernas ekonomi varierar resultaten kraftigt i landet. Vissa landsting kämpar i motvind, säger Bettina Kashefi.

– Ja, det ser man väldigt tydligt. Delar där man har en krympande befolkning går sämre än delar där befolkningen ökar. Det har naturligtvis att göra med skatteunderlaget, säger Bettina Kashefi, chefekonom på SKL.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".