Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Minns tsunamin med Sveriges Radio

Åsa Liedholm och hennes dotter Johanna Liedholm på Nang Thong-stranden i Khao Lak. Foto: TT.
1 av 2
Åsa Liedholm och hennes dotter Johanna Liedholm på Nang Thong-stranden i Khao Lak.Foto: TT.
Sörjande kvinna lägger ned vita rosor på stranden i Khao Lak i Thailand. Foto: TT.
2 av 2
Sörjande kvinna lägger ned vita rosor på stranden i Khao Lak i Thailand. Foto: TT.

På tioårsdagen efter tsunamin fick lyssnare och läsare dela med sig av sina tankar i vår direktrapportering. Ekots Kristian Åström som var i Phuket ett knappt dygn efter att vågen drog in svarade på frågor. I Khao Lak hade hundratals svenskar samlats för att hedra minnet av sina anhöriga som miste livet i flodvågskatastrofen som krävde ofattbara 230 000 liv.

Tidslinje: Så lät det 2004

Hållpunkter i dag

  • 11:00 Svensk minnesceremoni i Khao Lak
  • 12:00: P3 Dokumentär: Flodvågskatastrofen
  • 12:45 Ekot special i P1: Tsunamin gav 10 år av sorg, saknad och fred
  • 13:00 P4 Världen: Korrespondenterna minns tsunamin
  • 14:00 Chatta med korrespondent Kristian Åström som var först på plats
  • 16:00 Nationell minnesgudstjänst i Uppsala domkyrka
  • 21:03 Karlavagnen i P4 med temat "årsdagar"

Adam Westin, Ekot: Godmorgon!
I dag vill vi ta del av era tankar och upplevelser efter Tsunamin, som drog in över Sydostasien för exakt tio år sedan på annandag jul 2004. Var du där, eller hade du haft planer på att åka dit? Har du anknytning till något av de drabbade länderna som i bland kommer i skymundan av Thailand och länder dit många svenskar reser? Eller är det något i medierapporteringen du minns särskilt? Välkommen att dela med dig.

09:15, 26 December 2014

Adam Westin, Ekot: Innan tsunamin slog Aceh-provinsen i spillror hade inbördeskrig härjat i årtionden. Återhämtningen var anmärkningsvärd snabb. Sex år efter tsunamin berättade psykologen Yulia Direzkia att inbördeskriget satt djupare spår än tsunamin, som många kallade guds vilja. Hör Nils Horners inslag här: http://t.sr.se/1gM4KkT

09:57, 26 December 2014

MMM: Jag tänker på ett par saker: - För tio år sedan höll jag på att utbilda mig till geograf. När jag vaknade den morgonen var min första tanke att det var långt allvarligare än vad de första rapporterna gjorde sken av. Fragment jag kommer ihåg är "få skadade" och "ingen kontakt". Det var mycket uppenbart värsta tänkbara scenario med många döda. Vanligtvis går det mycket snabbt att samla ihop information över vad som har hänt men i det här fallet var det tydligt att det inte fanns någon mer information till följd av förstörd infrastruktur. Jag diskuterade katastrofen med några av mina kurskamrater och vi var alla överens om att det var mycket allvarligt och vi var alla märkbart tagna. Det stod fullständigt klart för oss att det var väldigt många som hade omkommit eller blivit skadade. - En bekant till mig arbetade på ett av landets sjukhus som administratör. Hens civilförsvarsfunktion aktiverades och hon blev blixtinkallad. Hen stod på en flygplats och hade ansvar att samordna ambulanserna från flygplatsen till de olika sjukhusen. Hen vart djupt tagen av det som upplevdes och har än idag svårt att prata om sina upplevelser. - Ett par vänner blev drabbade när deras släktingar omkom. De letade förtvivlat (jag hjälpte till så gott jag kunde) efter information på internet. De ringde till UD, resebyrån och flera andra. Kaos. Värsta stunden var när alla samtal, alla sociala medier, bara tystnade. Då förstod man att någon av mina vänners släktingar hade hittats omkomna. - Jag läste utredningen om hur katastrofen hade hanterats av våra myndigheter. Om den har det mesta redan sagts men jag kommer ihåg reaktionerna från andra som tyckte att det ställdes orimliga krav på staten. Ett argument var att så fort det händer något utomlands ropar man på hjälp. Jag kan omöjligen förstå det argumentet men det visar att många i Sverige, långt efteråt, inte förstod konsekvenserna av det som inträffade.

10:11, 26 December 2014

Adam Westin, Ekot: Tack MMM för din berättelse. Regeringen och myndigheternas agerande blev en stor fråga efteråt, frågan är hur krisberedskapen ser ut i dag. Caroline överlevde tsunamin som barn och tyckte inte att hon bemöttes på ett bra sätt. Nu läser hon sista året på en gymnasielinje i just risk- och krishantering. Lyssna på reportaget med henne och mamma Kajsa i Studio Ett: http://t.sr.se/1C7C8yU

10:32, 26 December 2014

Adam Westin, Ekot: Nu startar minnesceremonin i Khao Lak i fönstret här ovan! Testa att uppdatera webbläsaren om den inte startar. Ceremonin anornas av Sveriges ambassad, medverkar gör Åsa Regnér från regeringen, Lottie Knutson och många, många anhöriga.

10:59, 26 December 2014

Adam Westin, Ekot: Nu talar Klas Molin, Sveriges ambassadör i Thailand.

11:06, 26 December 2014

Karin : Går det att lyssna från mobilen? Kan inte hitta programmet i appen..

Adam Westin, Ekot: Jag tror inte att man kan lyssna i appen, utan det är en videosändning som tittas och lyssnas på högst upp i denna artikel, på sr.se

11:08, 26 December 2014

Adam Westin, Ekot: Nu är det Sanna Barrljung som talar. Hon förlorade sina söner Max och Martin.

11:09, 26 December 2014

Adam Westin, Ekot: Sanna Barrljung talar:
"Till oss alla, alla dagar. Tryggheten är underbar. Men vi behöver än mer modet att leva. Att vara människa är skörhet. Det enda vi äger är detta andetag. Men det är livet. Sköra i alla länder - förena er, trösta varandra och gläd er åt livet. Stöd varandra och fatta mod. Minns de döda och älska de levande."

11:15, 26 December 2014

Adam Westin, Ekot: "Himlen är oskyldigt blå" av Ted Gärdestad framfördes. Nu spelas "Omkring tiggarn från Loussa" ursprunglingen en dikt av Dan Andersson från 1917, som framförts och tonsatts av bland andra Hootenanny Singers, Björn Ulvaeus grupp.

11:21, 26 December 2014

Adam Westin, Ekot: - Svenska staten agerade senfärdigt, och visade på en bristande förmåga att fatta snabba beslut och att möta nödställda, säger Åsa Regnér, barn- äldre och jämställdhetsminister.

11:27, 26 December 2014

Hasse i Gävle: Vilka är de fantastiska sångarna?

Adam Westin, Ekot: Hej Hasse, ska försöka ta reda på detta!

11:38, 26 December 2014

Adam Westin, Ekot: Dr Kongkiat Kespechara talade. Han jobbade på sjukhuset Bangkok Hospital Phuket på annandagen för tio år sedan. Under de fem efterföljande dygnen vårdade de 978 patienter, fyra gånger det normala. I dag är han svensk honorärkonsul. Han har bland annat spridit kunskap om bakterieinfektioner till följd av naturkatastrofer.

11:45, 26 December 2014

Adam Westin, Ekot: - Kärleken försöker inte glömma tsunamin. Kärleken växer i tsunamins fotspår, säger Erik Stenberg Roos, präst på Svenska kyrkan Phuket.

11:53, 26 December 2014

Adam Westin, Ekot: Nu klockan 12 börjar P3 Dokumentär om flodvågskatastrofen. De talar med överlevande som bland annat berättar om märkliga naturfenomen innan tsunamin. Många gick fascinerat ned mot strandkanten när vattnet snabbt försvann och drog sig ut mot havet, och Arvid som var i Sri Lanka såg plötsligt att en flod börjat rinna uppströms. http://t.sr.se/NyI8L2

12:04, 26 December 2014

docma: Som svensk är man uppfostrad till att lita på staten och dess funktioner. Den goda staten i bästa "Per-Albinsk" förståelse som både planerar och tar hand om sina medborgare både i goda och onda tider - den förväntade vi oss mycket av och fick så lite. Med Palmemord, Estoniakatastrof och till sist toppat av Tsunamihanteringen försvann min sista respekt för det offentliga Sverige. Landet blev en bananmonarki, kännetecknad av okunskap, klantighet och en styrande klass som bara vill berika sig vid köttgrytorna. Jag blev ARG, rasande ARG när det kom fram hur denne Danielsson skötte sitt jobb, men även de andra typerna i (s)opregeringen var lika usla. Mörkläggningen därefter , de usla ursäkterna . Det luktade ruttet långt in i märgen. Skam säger jag - tusenfalt skam över dem alla!

Adam Westin, Ekot: Hårda ord mot dåvarande regeringens krishantering. Vissa tycker att Lars Danielsson blev en syndabock, i den här intervjun ger han sin syn: http://www.dn.se/nyheter/sverige/lars-danielsson-inte-vart-ansvar-att-flyga-hem-svenskar/

13:15, 26 December 2014

Adam Westin, Ekot: Kristian Åström sitter beredd, välkomna att ställa era frågor!

14:03, 26 December 2014

BG: Hej! När du åkte iväg för att bevaka tsunamin, förstod du hur pass stor katastrof det egentligen var? Och hur förbereder man sig som reporter?

Kristian Åström, Ekot: Hej, nej jag visste inte hur omfattande katastrofen var. Det första vi måste bestämma oss för, var resmålet, var i Asien skulle jag flyga till. Vi tittade på kartor i hemmet, och min fru sa Indonesien är nog värst drabbat, men dit gick inte några flyg just då, men det lyfte ett till Bangkok, och vi tänkte att där finns många svenskar. Vi hade kanske en halvtimme att bestämma oss på. Förberedelserna - utrustning så klart, sedan erfarenheter från tidigare resor, men nej det blev inte mycket.

14:05, 26 December 2014

Kristian Åström, Ekot: Det jag såg den första veckan jag var där: rörigt och ganska fyrkantigt.

14:06, 26 December 2014

Anna : Vad berörde dig mest under din tid i thailand?

Kristian Åström, Ekot: Till Anna och BG: Det var föräldrarna som förlorat sina barn. En pappa som jag pratade med, saknade hela sin familj. Jag bad hoinom att skriva ned namnen på som fru och barnen, ifall jag skulle hitta dem på något av sjukhusen i regionen. Han hade tre barn.

14:09, 26 December 2014

Adam Westin, Ekot: En fråga föll bort, från Filip:
Hur tycker du att svenska myndigheter skötte sig?
Svaret: Det jag såg den första veckan jag var där: rörigt och ganska fyrkantigt.

14:13, 26 December 2014

Filip: Hur är det att arbeta i ett katastrofområde?

Kristian Åström, Ekot: Det är väldigt krävande, eftersom det oftast inte finns en fungerande infrastruktur - elen kan vara utslagen, kan vara svårt att få tag på mat, hotell - det är ju självklart - vägar förstörda, och väldigt lite sömn. Ändå är jag som reporter priviligierad - jag arbetar och åker därifrån efter en tid. sedan finns ju utrustning, som gör att det går att klara situationer när det mesta inte fungerar. Under tsunamin fungerade mobilnätet tre minuter i taget, så rapporterna blev aldrig längre än så i direktsändning.

14:16, 26 December 2014

Petter: Reagerade svenskar och thailändare olika på katastrofen?

Kristian Åström, Ekot: Ja, minns de ungdomar som flögs in från Bangkok för att ta hand om kropparna som låg llängs strädnerna och i stora högar av bråte. Ungdomarna var mellan 14 och 18 år. De plockade fram kropparna, lindade in dem i vitt bomullstyg, la dem därefter på flak på pick-upbilar. När det var rast satte de sig ned bland de döda kropparna och åt sin medhavda lunch. Thailändarna har - jag kan inte mycket om deras kultur - uppenbart ett annat förhållande till döden. Trots att många thailändare var hårt drabbade, så tog de ett ansvar för utländska gäster. Det utspelades för mig oförglömliga scener- en österrikare som förvirrad och i förtvivlan gick runt och letade efter sin fru längs stranden, och några thailandare, nästan tvingade in honom under ett tak(solen varv starkt), för att han skulle dricka och vila sig lite. Det var i Khao Lak, där det inte fanns något kvar,

14:23, 26 December 2014

Adam Westin, Ekot: Strax avslutar vi chatten, sista chansen att ställa era frågor!

14:28, 26 December 2014

Petter: Tror du att svenska myndigheter skulle klara en liknande katastrof bättre om den hände idag?

Kristian Åström, Ekot: Ja, det vet jag. När det blev kris i Libanon, minns inte vilket år, så var Sverige det land som hämtade hem sina medborgare först. I dag ser organisationen annorlunda ut - just pga det totala misslyclandet i samband med tsunamin

14:33, 26 December 2014

Adam Westin, Ekot: Nu avslutar vi chatten med Kristian Åström. Tack för era frågor!

14:33, 26 December 2014

Adam Westin, Ekot: Det går fortfarande bra att dela med sig av sina tankar om tsunamin.

Här är en intervju med Ewa som var på minnesstunden i Khao Lak i förmiddags, svensk tid. Bland svenskarna där nere finns det ett starkt missnöje med stödet de fick från Sveriges regering: "Fruktansvärt jättedåligt" http://t.sr.se/1zY3QLm

14:59, 26 December 2014

Adam Westin, Ekot: Nu kan du lyssna på den nationella minnesgudstjänten från Uppsala domkyrka, ledd av ärkebiskop Antje Jackelén. Statsminister Stefan Löfven kommer hålla tal och medlemmar ur kungafamiljen finns på plats. Lyssna i länken ovan från kl 16.

16:00, 26 December 2014

Adam Westin, Ekot: Vad kan vi människor göra efter förlusten av någon vi älskar? frågar sig en tagen Stefan Löfven.
- Era liv släcktes, men minnet av er kärlek lyser i mörkret, säger Stefan Löfven.

16:28, 26 December 2014

Adam Westin, Ekot: Här har BBC samlat bilder från Indonesien och Thailand på hur det såg ut precis efter flodvågen och hur länderna har återhämtat sig. http://www.bbc.com/news/world-asia-30034501

16:48, 26 December 2014

Adam Westin, Ekot: Ikväll klockan 21:03 sänder Karlavagnen med temat "Årsdagar" i P1. Ring gärna in på 099-110 90. Så här skriver de inför programmet:

Idag är det tio år sedan tsunamin inträffade i Thailand. Läker verkligen tiden alla sår och gör det lättare att minnas våra nära med ett leende? I kväll i Karlavagnen vill vi prata om de viktiga årsdagarna, Tsunamin eller en annan förlust som gör sig påmind såhär i jultider. Hur högtidlighåller du dessa årsdagar? Och hur gör du för att minnas med glädje och värme? Samlar du ihop ett kompisgäng för att hedra en gammal vän med en hejdundrande fest eller tänder du ett ljus och minns i stillhet? I kväll i Karlavagnen med Peter Wahlbeck så vill vi höra vad du har för erfarenheter av årsdagar och funderingar så här på annandag Jul. Karlavagnen är med dig direkt efter nionyheterna.

17:06, 26 December 2014

Adam Westin, Ekot: Minnesstunden är över och vi avslutar direktrapporten. Tack till alla som har ställt frågor till Kristian Åström, läst, lyssnat och delat med sig av sina tankar.

17:21, 26 December 2014

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".