dagny sunnanå hausken norge olja
1 av 2
I Rennesøy utanför Stavanger märks nedgången, säger Dagny Sunnanå Hausken. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio
Tord Lien Norge Olja
2 av 2
Tord Lien, Norges olje- och energiminister. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio

Norsk oljeindustri på nedgång

Norsk oljeindustri på nedgång
1:54 min

Rika Norge börjar nu känna effekterna av nedgången för oljeindustrin. Rennesøy kommun utanför Stavanger har i flera år legat i Norge-topp vad gäller befolkningsökning, men kommunalrådet Dagny Sunnanå Hausken säger att tillväxten nu helt har stannat av.

– Från en tillväxt på 5,2 procent 2012 har vi faktiskt en nolltillväxt i år, säger kommunalrådet Dagny Sunnanå Hausken i Rennesøy.

Vad beror det på? 

– Mycket tror jag hänger samman med konjunkturen i oljeverksamheten, säger Sunnanå Hausken.

I Rennesøy jobbar 13 procent av befolkningen i oljeindustrin. Nedgången där bidrar nu starkt till att kommunens explosionsartade befolkningstillväxt de senaste åren nu helt har kommit av sig.

Oljepriset har rasat med mer än 40 procent sedan i somras och det finns de som nu pratar om panikstämning på marknaden. Investeringarna i norsk oljeindustri väntas minska med 15 procent nästa år.

Olje- och energiminister Tord Lien försöker tona ner dramatiken när det gäller Norges i särklass viktigaste näring. Men även ministern medger att det lär bli tufft framöver.

– 2015 och 2016 kan bli krävande. Vi måste vara inställda på att några av de projekt vi trodde skulle komma nu kan bli försenade, säger Lien.

Hur allvarligt om det blir förseningar i olika satsningar?

– Det är först och främst allvarligt för folk som måste byta arbetsgivare eller som helt måste lämna arbetslivet. Dessutom är det självklart så att det kommer minska intäkterna till statskassan, säger olje- och energiministern Tord Lien.

Tusentals anställda i norska oljeindustrin blir nu av med sina jobb. Jätten Statoil, till exempel, har i år beslutat att minska personalstyrkan med upp till 1 900 personer.

Norges centralbank har nu kraftigt skrivit ner sina förväntningar för oljeproduktionen och därmed intäkterna till norska statskassan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".