Gustav Fridolin (MP) och Lena Hallengren (S) hökk presskonferens. Foto: Jonas Ekströmer / TT
Gustav Fridolin (MP) och Lena Hallengren (S) hökk presskonferens. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Regeringen genomför inte betyg i årskurs fyra

"Naivt att tänka att vi skulle kalla in folk extra över julledigheten"
3:12 min

Trots att det finns en majoritet i riksdagen för att införa betyg i årskurs fyra så kommer regeringen inte att förebereda att införa förslaget. Det meddelade utbildningsministern på fredagen.

På fredagseftermiddagen pågår en debatt om skolans budget i riksdagen. Inför debatten höll utbildningsminister Gustav Fridolin en presskonferens som handlade bland annat om hur det blir med betyg från fjärde klass. Ett förslag som det finns en majoritet för i riksdagen. 

– Där gavs beskedet att regeringen inte tänker börja förbereda för att införa betyg från fjärde klass även om Alliansen vinner dagens budgetomröstning , säger Ekots skolreporter Bengt Hansell som är på plats i riksdagen.

Regeringen tänker alltså inte genomföra ett av de viktigaste förslagen i Alliansens skolbudget innan nyvalet i mars. Det är trots att 10 miljoner kronor är avsatta för att införa betyg i fjärde klass.

– Det finns tio miljoner för att möjliggöra fortsatt utredning. Men nu finns det inget tillkännagivande om att man också ska fatta beslut om betyg i årskurs fyra. Att samarbetsregeringen skulle sätta tänderna i det som det allra första man gör och kalla in folk extra över julledigheten tycker jag är lite naivt tänkt, sade Lena Hallengren (S) som är ordförande i Utbildningsutskottet på presskonferensen under förmiddagen.

Under eftermiddagen är det tänkt riksdagsledamöterna rösta om skolbudgeten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".