Nawaz Sharif besöker en av ungdomarna som överlevde skolmassakern i tisdags. Foto: AFP/TT.
1 av 2
Pakistans premiärminister Nawaz Sharif besöker en av tonåringarna som överlevde skolmassakern i tisdags. Foto: AFP/TT.
Foto: Muhammed Muheisen/AP/TT.
2 av 2
En pakistansk arméofficer står framför en vägg inne i skolan där talibanerna i tisdags dödade 148 personer, däribland barn. Foto: Muhammed Muheisen/AP/TT.

Pakistan i motangrepp mot talibanerna

”Vi ska slåss till sista terroristen är död”
1:39 min

Efter skolmassakern i Peshawar i tisdags, som krävde 148 människoliv, går nu den pakistanska armén till motangrepp. Jetflyg och marktrupper uppges ha dödat 67 talibaner.

En pakistansk Tv-kanal visar till pompös musik bilder på flygangreppet mot vad som sägs vara talibanska posteringar i den nordvästliga bergsregionen Waziristan.

Nu är det slut på bra och dåliga talibaner, nu finns bara dåliga. ”Vi ska slåss till sista terroristen är död”, sade Pakistans premiärminister Nawaz Sharif i ett uttalande dagen efter den blodiga skolattacken som krävde mer än 140 människoliv.

Under fredagen kom den första motreaktionen via mark- och flygattacker. Den dödade 67 talibaner, enligt nyhetsbyrån AP. Och offensiven mot talibanerna i Pakistan lär fortsätta. Utöver fortsatta angrepp på talibandominerade områden, ska även dödsstraff för terrorism återinföras.

Enligt flera bedömare var skolmassakern en stor taktiskt miss av talibanerna. I en analys av den brittiska nyhetskanalen BBC sägs till exempel att attacken enar militär, opposition och regering i Pakistan mot en gemensam fiende.

Men hos vanligt folk, unga, gamla och inte minst barnen som överlevt terrorn, spelar analyserna mindre roll. Terese Cristiansson, Expressens utsände i Pakistan, har träffat flera av barnen som överlevde den blodiga skolattacken.

– Ungdomarna själva är nästan i ett för tidigt stadium. Jag pratar med dem och de säger att ”vi vill återvända till skolan, bli soldater och skydda vårt land när vi blir vuxna”. Men det här är ju tretton, fjorton och femton-åringar. Det här är ett trauma som många av de här ungdomarna kommer att få leva med och bearbeta länge, säger Terese Cristiansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".