Henry Ohlsson, professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet, blir ny ledamot i Riksbankens direktion.
Henry Ohlsson, professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet, blir ny ledamot i Riksbankens direktion.

Henry Ohlsson ny ledamot i Riksbankens direktion

"Fyra män och två kvinnor är acceptabelt i Riksbanksledningen"
1:21 min

Det blir ekonomiprofessorn Henry Ohlsson som blir ny ledamot i Riksbankens direktion. Själv tror han att hans akademiska arbete och forskning kring arbetesmarknaden spelar in.

Henry Ohlsson tillräder i början av januari och deltar i beslutet på Riksbankens räntemöte i februari.

– Jag tror att det handlar om att jag har observerat det svenska löneförhandlingssystemet, nästan från insidan, under en väldigt lång tid. Jag känner många av vakthavarna och känner till hur det fungerar. Det tror jag är en kunskap som kan vara värdefull här på Riksbanken, säger Henry Ohlsson.

Det är de sex ledamöterna i Riksbankens ledning som bestämmer om styrräntan. Det är onekligen ett mycket speciellt läge som Henry Ohlsson kommer till. I höstas tvingades Riksbanken att sänka styrräntan till noll i ett försök att få fart på inflationen.

Nu diskuteras det om Riksbanken måste ta till ovanliga åtgärder, till exempel negativ ränta för att få upp inflationen. Men Henry Ohlsson ville inte uttala sig om hur han ser på det.

– Det är typexempel på sådana läxor som jag ska gå hem och göra. Jag ska sätta mig ned och fundera över vilka jag tycker är bra och vilka jag tycker är dåliga. Det är nog någonting jag kommer att vara färdig med i februari, säger han.

Henry Ohlsson efterträder Karolina Ekholm som lämnade Riksbanken i höstas för finansdepartementet. En del hade gärna sett att det blivit en ny kvinnlig ledamot för att ge en jämn fördelning mellan män och kvinnor i Riksbanksledningen. Men så blev det inte.

Enligt Riksbanksfullmäktige, som beslutar om ledamötena, så vägde Henry Ohlssons expertisområde tyngre. Fullmäktiga anser att fyra män och två kvinnor är acceptabelt i Riksbanksledningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".