julia tsunami
1 av 2
Julia är i dag 19 år, för 10 år sedan befann hon sig i Khao Lak. Foto: Maria Repitsch
Petra Adebäck, Legitimerad psykoterapeut och doktorand på Karolinska Institutet.
2 av 2
Petra Adebäck, Legitimerad psykoterapeut och doktorand på Karolinska Institutet. Foto: Maria Repitsch

Många barn mår fortfarande dåligt efter flodvågen

"Sorgen blir nästan starkare och starkare"
2:48 min

Många barn som förlorade en anhörig i tsunamin i Sydostasien för 10 år sedan lider fortfarande av posttraumatisk stress, visar en kommande avhandling från Karolinska Institutet. Julia var nio år då flodvågen svepte in över den thailändska stranden Khao Lak, och tog med sig halva hennes familj för gott.

– Det har varit en lång resa, många jobbiga år. Mycket sorg och bearbetning har det varit, så klart. Jag förlorade mamma och min lillasyster som var fem år, och det har varit otroligt tufft att förlora halva sin familj. Den här sorgen med att förlora en mamma och en lillasyster blir ju nästan starkare och starkare på något sätt, säger Julia.

Julias liv kom att förändras för all framtid efter den där förmiddagen i Thailand för tio år sedan. Idag är hon 19 år gammal.

I en pågående studie vid Karolinska Institutet med 210 barn som var i åldrarna 10 till 15 år för tio år sedan uttrycker 36 barn, nära 20 procent av den grupp som ingår i studien, att de nio år efter tsunamin fortsatt har tydliga problem med posttraumatisk stress, PTSD.

Av de 36 var det 29 personer som förlorade en anhörig, och de uttrycker en betydligt allvarligare grad av posttraumatisk stress, än de övriga i studien.

De här uppgifterna är viktiga för att kunna förbättra krishanteringen för barn och unga framöver, säger psykoterapeuten Petra Adebäck vid Stockholm Läns Landsting som är forskaren bakom avhandlingen. 

– Det är viktigt att förstå att barn kan må mycket sämre av en sådan här händelse, och det tror jag inte riktigt att man har förstått tidigare.

Vad är det allvarligaste i det de uttrycker?

– Det att man förlorat en förälder gör att man mår sämre, också att man har de här påminnelserna från händelserna. Det är väldigt många som fortfarande som har starka känslor och som drömmer mardrömmar fortfarande, säger Adebäck.

Att många barn fortfarande bär på starka minnen från flodvågen är Julia ett exempel på. Den då nioåriga Julias minnesbilder om vad som hände henne och hennes familj är ögonblick som hon inte glömmer.

– Vi spolades ut genom dörren, följde med i vattnet och kom under vattnet. Det jag kommer ihåg nästa gång är att jag vaknar upp igen. Jag har lite bråte av träd runt om mig, jag bryter mig loss från det där.

Minns du vad du tänkte?

– Jag trodde att jag var den enda i familjen som hade klarat mig. Sen på flygplatsen så ser jag pappa och träffar honom på flygplatsen, och det var otroligt skönt, säger Julia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".