Kronofogden tror på skuldrekord

1:44 min

Allt fler svenskar som tagit sms-lån hamnar hos Kronofogden för att de inte kan betala tillbaka sina skulder. Det visar uppskattningar för 2014.

– Vi har en prognos på nästan 60 000 obetalda snabblån och det skulle i så fall vara den största noteringen sedan starten 2006, säger Tina Häggmark på Kronofogden.

Den senaste statistiken från halvårsskiftet 2014 visade att 20 procent fler svenskar hade fått betalningsförelägganden för snabblån hos Kronofogden än under motsvarande period 2013. Om trenden har hållit i sig blir 2014 ett rekordår.

En positiv trend är annars att andelen unga under 25 år har halverats de senaste åren från att ha varit uppe på nästan 40 procent. Däremot är det fler personer över 36 år som tar lån de inte klarar av att betala tillbaka.

– Det krävs att kreditgivarna måste bli tydligare med att förmedla vilka konsekvenser det här kan få om man inte kan betala ett snabblån som man har tagit, säger Tina Häggmark.

Magnus Sjögren på snabblånebolagens branschförening SKEF tycker att Kronofogdens statistik delvis är missvisande eftersom branschen har växt kraftigt.

– Man får tänka på att det här är en ung bransch som har ökat från noll vid starten 2006. Så relativt sett har antalet ärenden hos Kronofogden gått ner, säger Sjögren.

En av de som skuldsatt sig på sms-lån är Hugo. Han beskriver hur det hela tiden funnits nya bolag som varit beredda att låna ut pengar till honom. Räntan och avgifterna har stigit i höjden i takt med att Hugo blivit allt mer desperat.

– Man kommer till en fas då det inte finns några pengar och då lånar man från ett annat bolag för att betala tillbaka till det första. Då kommer man i en ond cirkel helt tiden, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista