julia tsunami
1 av 2
Julia är i dag 19 år, för 10 år sedan befann hon sig i Khao Lak. Foto: Maria Repitsch
Petra Adebäck, Legitimerad psykoterapeut och doktorand på Karolinska Institutet.
2 av 2
Petra Adebäck, Legitimerad psykoterapeut och doktorand på Karolinska Institutet. Foto: Maria Repitsch

Barn fick inte stöd efter tsunamin

"Hade haft lättare att prata i en bekant miljö"
2:49 min

Många barn som var med om tsunamin uppger i en studie att inte fått tillräckligt stöd att bearbeta vad de varit med om. Julia som förlorade sin mamma och syster i flodvågen säger att psykologbesök i hemmet hade kunnat få barn att våga öppna upp och tala om sorg.

- Jag tänker ju på det varje dag. Det är väldigt speciellt att inte ha en mamma vid liv. Jag tänker på de tiderna då jag hade en mamma, och det gör mig väldigt glad att jag fick nio år med min mamma. 

När sorgen kommer över dig, hur hanterar du det idag?

- Det brukar oftast komma på kvällarna. Så då somnar jag i ren utmattning, och är otroligt ledsen.

Den saknad som Julia beskriver, så här tio år efter att hon förlorade sin mamma och lillasyster, det är känslor som många andra barn som förlorade en anhörig i samband med tsunamin, delar med Julia.

210 personer med upplevelser av tsunamin som för tio år sedan var i åldern 10 till 15 år har deltagit i en studie vid Karolinska Institutet. Där uttrycker tre fjärdedelar att de är fortsatt påverkade av posttraumatisk stress, som följd av upplevelserna efter tsunamin.

En fjärdedel av barnen i studien säger sig mest ha fått klara själva med att bearbeta sina upplevelser efter händelsen, säger psykoterapeuten Petra Adebäck vid Sthlm Läns Landsting, som är forskaren bakom avhandlingen.

- Det tycker jag är lite alarmerande. Många av de här som då var barn vittnar ju om att påminnelser om händelsen som vi mäter genom posttraumatisk stress kan finnas kvar även efter åtta, nio år. Hör de talas om tsunamin får de starka känslor eller att de fortfarande kan drömma mardrömmar om den här händelsen. Eller att det är vissa saker som de undviker på grund av att de har varit med om tsunamin, säger Adebäck.

Forskningen på Karolinska institutet ska leda till att förbättra krishantering för barn i framtiden. Julia som miste sin mamma och lillasyster i tsunamin tycker att det finns saker att förbättra, bland annat föreslår hon att psykologer skulle ha samtalen hemma, istället för hos psykologen.

- Jag skulle ha känt mig mer bekväm, haft lättare att öppna mig i en bekant miljö. Man dricker vatten ur sitt egna glas. Det är en liten grej som kan förbättras till nästa tsunami. I skolan också, att vara lite mera öppen, och att våga tala om sorg. Jag tror att det skulle öppnat upp en större förståelse för det jag har varit med om. Jag tror att för att få barn att prata om sin sorg behövs det att andra vågar prata först, säger Julia.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".