Finansinspektionen sågar utredning av telefonförsäljning

Utredaren: Kunde ha föreslagit lagar om det varit bråttom
1:39 min

Många blir lurade av telefonförsäljare som erbjuder olika former av sparande. I går kom en statlig utredning. Men den har inga lagförslag eftersom det "inte är bråttom", enligt utredaren.

En som inte tycker om telefonförsäljare som erbjuder sparprodukter är Ulla Dalström som vi mötte i Stockholm.

– Det gillar jag inte.

Vad tycker du, skulle det behövas ny lagstiftning?

– Det gör det säkert. Man känner sig osäker, man vet inte vad man har beställt, säger Ulla Dalström.

Det finns otaliga exempel på att personer, ofta äldre och ofta personer som har svårt att värja sig mot smarta försäljare, har blivit lurade att gå in i dyra och dåliga avtal. Något som Åsa Thalén, chef för konsumentskyddstillsyn på Finansinspektionen, har uppmärksammat.

– Vi vet att telefonförsäljningen är aggressiv. Det värsta är att konsumenten inte är införstådd vad vad det är som man faktiskt sparar i och vilka risker det innebär, säger Åsa Thalén.

Vad tycker ni bör göras?

– Vi tycker att det är bra att man ser över det här med telefonförsäljningen som man har gjort i den här utredningen. Men vi tycker att man behöver ta ett lite större grepp, säger Åsa Thalén.

Sedan i somras krävs det att den som köper tjänster kopplade till premiepensionen vi telefon säger ja skriftligen. Men Åsa Thalén på Finansinspektionen tycker inte att lagen borde stanna vid det. Hon vill se samma krav också när det gäller andra sparprodukter.

– Man måste titta på alla typer av sparande, som försäkringar och fonder. Det ska krävas att kunden tackar ja skriftligen för att säga ja till ett sparande, säger Åsa Thalén.

Men den utredning som blev klar i går innehåller inga skarpa lagförslag. Utredaren Tomas Norling säger att de skarpa lagförslagen kommer att finnas i en annan utredning som ska vara klar i slutet av april nästa år. Bara om det var bråttom hade det varit motiverat att lämna förslag om nya lagar nu, säger Thomas Norling.

– Och det är någonting som jag kunde ha gjort om jag hade tyckt att det var väldigt bråttom. Men det har jag inte tyckt, säger Thomas Norling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".