Reaktioner på domen Bergsjömålet

"De tilltalade har själva nekat"
1:39 min

Idag dömdes tolv unga män ur olika kriminella gäng för bland annat en rad uppmärksammade skjutningar i och runt Bergsjön i östra Göteborg. Och att polisen tagit nyckelpersoner i de kriminella gängen, har gjort det lugnare i stadsdelen, säger Sven Alhbin, chef för länskriminalen i Göteborg.

Rättegången i Göteborg har handlat om en härva av grov brottslighet som handlar om olika uppgörelser inom olika kriminella nätverk som bland annat lett till flera skottlossningar på öppen gata bara det senaste året. 13 unga män har stått åtalade, det är flera brödrapar, de flesta är gamla kompisar sen skoltiden men tillhör nu konkurrerande kriminella gäng, som jagar varann.

– Tingsrätten går idag i sin dom till stor del på åklagarens linje och dömer 12 av de 13 unga männen till fängelsestraff från 2 till 8 års fängelse för mordförsök, grov misshandel, narkotikabrott och grova vapenbrott. De tilltalade har själva nekat till brott och domen kommer överklagas säger Deip Samuelsson, försvarsadvokat.

– Men även om det nu är lugnare i Bergsjön betyder frånvaron av ett kriminellt gäng, att andra nu försöker ta över handeln med droger, säger Sven Ahlbin, vid polisen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".