Kim Jong-Un
Foto: TT

FBI anklagar Nordkorea för Sony-hacken

FBI: Nordkorea vill inskränka yttrandefriheten
0:58 min

Den federala polisen i USA, FBI, anklagar nu Nordkorea för att ligga bakom dataintrånget mot Sony Pictures. Det här är första gången det kommer en officiell anklagelse mot Nordkorea.

Under en presskonferens sa FBI att de sett likheter mellan verktygen som använts i attacken mot Sony och liknande dataintrång kopplade till Nordkorea.

"Nordkoreas attack på SPE (Sony Pictures Entertainment) bekräftar på nytt att cyberhot utgör en av de största farorna för rikets säkerhet i USA", skriver FBI i ett uttalande.

FBI skriver också att olika former av cyberattacker ökar men att just den här attacken står ut. "Nordkoreas handlingar var menade att allvarligt skada amerikanska företag och inskränka amerikanska medborgares yttrandefrihet", skriver FBI.

USA har diskuterat cyberattackerna mot Sony med Japan, Sydkorea, Kina och Ryssland, uppger en högt uppsatt amerikansk tjänsteman enligt Reuters. Samtalen genomfördes innan presskonferensen med president Barack Obama som inleds inom kort.

Nordkoreas FN-delegation i New York förnekar att Nordkorea är inblandat i cyberattackerna, skriver AFP. Samtidigt har Nordkorea tidigare kallat filmen "en krigsförklaring".

Cyberattackerna mot filmbolaget har därmed kommit att bli en storpolitisk fråga för USA. FBI har tidigare valt att officiellt hålla tyst om vem man tror ligger bakom dataintrånget mot Sony Pictures. Förmodligen för att ge Obamaadministrationen tid att arbeta fram en strategi för hur man ska svara på attackerna mot filmbolaget.

Det var efter upprepade intrång och hot mot Sony Pictures som filmbolaget valde att stoppa visningen av den nya filmen "The Interview", något som väckt stor debatt i USA. Filmen handlar om ett lönnmord på Nordkoreas ledare Kim Jong-un.

Nu återstår att se vilken reaktion det här föranleder i USA, något som fortfarande är oklart, men som president Obama förväntas prata om på ett framträdande senare under fredagen.

Avhoppare från Nordkorea har i intervju med AFP talat om en grupp, kallad "Bureau 121", som ska tränas för attacker mot olika nätverk.

– Att låta 500—600 personer utbildas inom detta kostar betydligt mindre än att till exempel utveckla ett stridsflygplan, säger IT-säkerhetsexperten David Lindahl.

Läs hela FBI:s uttalande här

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".