1 av 2
Barack Obama vid presskonferensen därhan uttalade sig om den nordkoreanska hackerattacken mot Sony. Foto: TT
2 av 2
Barack Obama vid presskonferensen därhan uttalade sig om den nordkoreanska hackerattacken mot Sony. Foto: TT

Barack Obama: Sony gjorde fel som stoppade The Interview

"Jag tror att de gjorde ett misstag."
1:51 min

USA:s president Barack Obama håller på fredagen sitt årliga jultal. Han väntas ta upp cyberattacken mot Sony som FBI nu formellt skyller på Nordkorea.

Under sin presskonferens bemötte USA:s president Barack Obama hackerattacken mot Sony som FBI pekat ut Nordkorea som ansvarig för.

På frågan om Sony gjorde rätt som stoppade filmen The interview efter hackerattacken svarade Obama:

– Jag sympatiserar med den oro de kände. Men jag tror att de gjorde ett misstag. De får inte hamna i ett mönster där de skräms av den här typen av kriminella attacker. Tänk om det istället hade varit ett inbrott på deras kontor där de förstört en massa datorer och stulit hårddiskar. Är det vad som krävs för att de ska stoppa något?

Obama lovade att svara på angreppet och att arbeta med företagen i USA för att förhindra framtida attacker.

– Vi kan inte ha ett samhälle där någon diktator någonstans kan införa censur här i USA. Föreställ er vad de kommer göra när de ser en dokumentär eller nyhetsrapport de inte gillar.

Samtidigt drev presidenten med det nordkoreanska ledarskapet som låtit sig provoceras av en satirisk Hollywood-komedi.

 – Det säger något  intressant att de genomförde ett fullskaligt anfall på USA efter en satirisk film med Seth Rogen i huvudrollen. Det säger något om vad det är för typ av regim vi pratar om här. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".