SAS vd Rickard Gustafson hållandes ett modellflygplan.
SAS vd Rickard Gustafson är kritisk till att starta lågprisbolag. Foto: TT

SAS startar ingen lågpriskonkurrent

SAS-chefen: Inte en väg framåt
1:29 min

Konkurrenterna Lufthansa och Air France-KLM har egna lågprisbolag, men det är inget alternativ för SAS. Bolaget kommer inte att starta ett eget lågprisflygbolag, säger SAS vd Rickard Gustafson i en intervju med Ekot. 

– Jag ser inte riktigt att det är en väg framåt för vår del, för då måste man ha väldigt stora skalfördelar, man måste ha ett passagerarunderlag som bär att man har en tvådelad produktion, säger SAS vd Rickard Gustafson.

I SAS helårsrapport, som presenterades i torsdags, skrev Rickard Gustafson om den nya normen i flygbranschen. Flygbolag startar egna lågprisbolag, använder bemanningsbolag, där personalen kan vara stationerade i länder där lönerna är lägre, eller hyr in både plan och besättning. Allt för att minska kostnaderna. Något som såklart pressar SAS.

Flygbolaget måste, som Rickard Gustafson säger, öka sin flexibilitet för att möta det.

Samtidigt kan det vara kontroversiellt. På Air France-KLM blev det en rekordlång strejk bland piloterna när bolaget ville ha mer trafik i lågprisbolaget Transavia i höstas.

Rickard Gustafson utesluter ett eget lågkostnadsbolag, men vill inte svara på om han kan tänka sig att börja hyra in personal från bemanningsbolag.

Han säger också att SAS kan skapa större flexibiltet på ett eget sätt, och att större flexibiltet skulle behövas.

Som exempel tar han att fler flyger under sommaren.

– Vi är dimensionerade för sommaren. Då innebär det rent krasst att vi har för mycket kapacitet under vintern som vi inte kan använda, men som vi betalar för. Det är vi klart vi hellre skulle ha situation där vi är dimensionerade för vintern, men har flexibilitet att fylla på under sommaren.

Hör mer i Ekonomiekot Lördag 11.40

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".