Anders Borg, tidigare moderat finansminister. Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT.
Anders Borg, tidigare moderat finansminister. Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT.

Anders Borg om extravalet: Oansvarigt

"Stefan Löfven har agerat på ett väldigt märkligt sätt"
1:11 min

Förre finansministern, moderaten Anders Borg kritiserar idag statsminister Stefan Löfvens beslut att utlysa nyval.  Enligt Borg kunde Löfven ha undvikit nyval genom att backa från vissa förslag, till exempel att höja arbetsgivaravgiften för unga.

Hör Anders Borg i lördagsintervjun i P1 12.55

– Jag tycker det är väldigt väldigt förvånande. Jag hade föreställt mig att vi skulle landa i en period på kanske två tre månader av rätt intensiva förhandlingar i Riksdagen. Jag tror - tyvärr - det kan bli så att det här extra valet inte löser någonting och att det leder till ännu större problem i termer av Sverigedemokraterna.

Att de växer menar du?

– Ja, jag tycker att Stefan Löfven har agerat på ett väldigt märkligt sätt.

Anders Borg menar att Alliansen skulle ha kunnat diskutera med regeringen i flera frågor, även de kritiserade traineejobben, om de bara hade finansierats på annat sätt än med höjda arbetsgivaravgifter för unga. Och om Alliansen blivit inbjudna till riktiga förhandlingar.

Problemet enligt Borg är att Löfven i egenskap av statsminister  inte tog initiativ till något konkret förhandlingsbud med Alliansen.

– Han verkar föreställa sig att han är kvar på arbetsmarknaden och att det är nån arbetsgivarpart som ska komma med bud till honom. Det naturliga hade varit att han hade satt sig ner och arbetat om sitt valmanifest. Och lagt förslag till Allianspartierna för förhandling. Det är klart att ett sånt förslag hade behövt bygga på att man backar  från höjda ungdomsarbetsgivaravgifter och jobbskatteavdrag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".