hatbrott
Foto: TT

Utredare vill se nationell hatbrottssamordnare

Utredare: Misstroende mot polisen
1:59 min

Polisen bör inrätta en nationell hatbrottssamordnare och ett forum för samråd mellan rättsväsendet och grupper som ofta utsätts för hatbrott. Alltså brott med exempelvis rasistiska eller homofobiska motiv.

Det här föreslår hatbrottsutredaren Håkan Sandahl, som säger att samrådet är viktigt för att fler ska få förtroende för polisens arbete.

- När jag träffar företrädare för judiska församlingen så visar det sig att de har en ganska bra säkerhetsorganisation, de har ett bra förtroende för polisen och väljer att anmäla i hög utsträckning det som drabbar församlingarna och skolorna, men också enskilda medlemmar som behöver stöd och hjälp i den processen. Då har ju vi förhållandevis goda förutsättningar att utreda hatbrott. Men när jag träffar företrädare för romska grupper så uttrycker de en stor misstro mot polisen. Den var låg redan innan, man säger att vi ringer inte polisen för det blir bara värre när ni kommer.

Ett misstroende alltså?

– Ja absolut och det finns i flera grupper och det visar att vi måste jobba förtroendeskapande och samverkande.

Håkan Sandahls utredning om hur polisen ska utveckla arbetet med att bekämpa hatbrott innehåller flera förslag, bland andra, en nationell hatbrottssamordnare placerad i den nationella operativa avdelningen i den nya polisorganisationen, som bildas vid årsskiftet. Samordnaren ska leda ett samrådsforum mellan brottsutsatta och rättsväsendet och han vill också att det ska inrättas särskilda hatbrottsgrupper runt om i hela landet.

Håkan Sandahl tycker att polisens arbete mot brott i nära relationer gett goda exempel, där poliser fått utveckla sina kompetenser, getts ökad kunskap om brotten och bildat särskilda utredningsgrupper. Så kan också hatbrottsgrupperna arbeta

Han säger att tidiga och tydliga beslut fordras, för ett bra resultat.

– Just det här att inte bara styrka att man har haft uppsåt att slå någon, utan att motivet att man valde att slå någon är att man hatar. Att den personen är homosexuell eller jude eller afrosvensk. Det tror jag är viktigt att fånga, det måste vi bli bättre på att beskriva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".