Anders Borg,
Anders Borg. Foto. TT

Borg ändrar sig om arbetsrätten

"Om det är något M ska förnya sig inom är det arbetsmarknaden"
1:43 min

Förre finansministern Anders Borg har ändrat sig, nu vill han ändra i Lagen om Anställningsskydd. Arbetslösheten bland unga och invandrare kräver det, enligt Andes Borg nya spelregler på arbetsmarknaden.

Det här ska göra det lättare för arbetsgivare att välja vilka anställda de vill behålla vid nedskärningar.

– Jag tror att det är turordningsregler, turordningskretsar och hela flexibiliteten runt arbetsrätten man behöver titta på. Sverige har en väldigt stram arbetsrätt för de med fasta anställningar. Idealet vore att man kunde få en uppgörelse mellan parterna här. Det har vi provat och det var väldigt svårt att se att det var möjligt. Då kan man också välja att politiskt lägga fram ett sånt paket där man kombinerar omställningsresurser, riktigt omställning, inte att låsa fast människor i A-kassa utan att ge dom studiemedel eller en försörjning under en utbildningsperiod, och på annat sätt öka flexibiliteten

Inom Alliansen är det Moderaterna som bromsat när de andra partierna drivit på för att utvidga undantaget från turordningsreglerna i Lagen om anställningsskydd. Den personliga kompetensen ska avgöra vem som får stanna kvar på ett företag vid uppsägningar, inte anställningstidens längd, anser Folkpartiet och Centern.

Kristdemokraterna vill utöka företagens möjligheter till undantag från turordningsreglerna. Moderaterna har bara föreslagit att dagens undantag för två personer i företag med högst 10 anställda även får tillämpas på större företag. Undantaget kom till i en överenskommelse mellan Alliansen och Miljöpartiet i början av 2000-talet. Regeringen Löfven har sagt att någon ändring inte är aktuell.

Idag gäller sist-in-först-ut. Men nu har Anders Borg ändrat sig. Kompetens borde styra istället för anställningstid.

Ekot har sökt moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson, Elisabeth Svantesson och partiets nya vallokomotiv, Tomas Tobé, för att höra om Anders Borgs utspel är förankrat i partiledningen, men båda har avböjt att kommentera.

Ännu så länge är detta alltså den avgående Anders Borg egna åsikter, och inte nödvändigtvis Moderaternas.

– Ska Alliansen och Moderaterna förnya sig på något område så är det att försöka modernisera svensk arbetsmarknad, för då öppnar vi också vägen in i arbete för ungdomar och för en förbättrad integration.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".