Konflikten kring Seth Rogen-filmen The Interview fortsätter. Nu hotar Nordkorea USA inför en eventuell vedergällning mot hackerattacken som Nordkorea misstänks ha utfört mot Sony. Foto: TT
Konflikten kring Seth Rogen-filmen The Interview fortsätter. Nu hotar Nordkorea USA inför en eventuell vedergällning mot hackerattacken som Nordkorea misstänks ha utfört mot Sony. Foto: TT

Nordkorea uttalar nytt hot mot USA

Sony: "Vi har inte gett upp"
2:00 min

Det kommer få "allvarliga konsekvenser" om USA hämnas på Nordkorea. Det sa en talesperson för det Nordkoreanska utrikesdepartementet idag och hävdade att landet inte alls låg bakom de dataintrången som företaget Sony Pictures utsatts för den senaste tiden.

Nordkorea föreslår också att man ska göra en gemensam utredning med USA för att ta reda på vem som ligger bakom dataintrången mot Sony Pictures.

Nordkoreas reaktion kommer en dag efter att USAs president Barack Obama öppet anklagat Nordkora för att ligga bakom vad som troligen är ett av de allvarligaste dataintrången på ett företag i USAs historia. Känslig information har stulits och sedan spridits om skådespelare, filmer och anställda på Sony Pictures, allt för att skada företaget.

En talesperson för det nordkoreanska utrikesdepartementet sa idag Nordkorea kan bevisa att landet inte haft något med dataintrånget att göra:
– Vi kan visa det utan att använda tortyr som CIA brukar göra, sa talespersonen till den statligt kontrollerade nyhetsbyrån i landet, KCNA.

Nordkorea sa sig också vara villigt att göra en gemensam utredning med USA för att ta reda på vem som ligger bakom hackerattackerna mot Sony Pictures.

Barack Obama sa också igår att man kommer att svara på cyberattackerna, utan att vilja specificera det mer än så. Men frågan är hur USA ska göra det. Nyhetsbyrån AP skriver idag att omfattande sanktioner mot Nordkorea redan är på plats. Och även om USA skulle kunna identifiera de personer som är ansvariga för dataintrången, så är det komplicerat att ställa dem inför rätta i en amerikansk domstol.

Det är Sony Pictures spelfilm The Interview som tros vara orsaken till hela hackerattacken mot företaget. Filmen, som handlar om det fiktiva lönnmordet på Nordkoreas ledare Kim Yong-un, stoppades efter dataintrången vilket rönt massiv kritik i USA. Även President Barack Obama kallade beslutet för ett misstag.

Sony Pictures chef Michael Lynton svarade igår på kritiken i intervju med CNN, och la över ansvaret på biograferna som enligt honom inte ville visa filmen.

– Vi har inte gett upp och vi har alltid haft intentionen att folk ska se den, sa han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".