Rysslands president, Vladimir Putin. Foto: TT
Rysslands president, Vladimir Putin. Foto: TT

Ryssland fördömer västsanktioner

"Innebär en kollektiv bestraffning"
1:53 min

Ryssland fördömde idag den senaste omgången ekonomiska sanktioner från väst och sa att de kommer att försvåra fredsansträngningarna om östra Ukraina. Samtidigt verkar de förhandlingar mellan parterna som var planerade till i morgon inte bli av.

USAs president Barack Obama presenterade den senaste skärpningen av sanktionerna mot Ryssland på en presskonferens igår kväll, upplägget följde det som de europeiska ledarna kom överens om tidigare i veckan. Ryska UD sa idag att man planerar motåtgärder utan att specificera närmare. USAs och EUs sanktioner innebär att det blir förbud för västföretag att investera i verksamhet på Krim, den ukrainska halvö som Ryssland ockuperade på senvintern, förbudet gäller också den för området viktiga turistverksamheten.

Utrikesministeriet i Moskva säger idag att detta innebär en kollektiv bestraffning av invånarna på Krim. Moskva hävdar att Krimborna frivilligt röstade för att ansluta sig till Ryssland men västmakterna har underkänt folkomröstningen.

Krim har redan börjat bli en ekonomisk börda för Ryssland och kan förväntas bli så ännu mer med de senaste sanktionsskärningarna. Den ryska ekonomin har sjunkit ner i en djup vågdal och valutan rubeln har nästan förlorat halva sitt värde. Delvis beror det på västsanktionerna men ännu mer på det låga oljepriset.

Ryska UD sa att Krimsanktionerna kommer att undergräva möjligheterna att få något slags fredsuppgörelse i striderna i östra Ukraina. Imorgon var det tänkt att representanter för Ukraina, de ryskstödda separatisterna samt just Ryssland och den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE skulle ha mötts i Vitrysslands huvudstad Minsk. Men det mötet verkar inte bli av imorgon, möjligen i början av nästa vecka. För närvarande råder vapenvila i striderna som någorlunda efterlevs men den ukrainska militären säger att de förlorat 15 soldater den senaste dryga veckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".