Lotten Collin rapporterar från Havanna om de återupptagna samtalen mellan Barack Obamas USA och Raul Castros Kuba. Foto: TT
Lotten Collin rapporterar från Havanna om de återupptagna samtalen mellan Barack Obamas USA och Raul Castros Kuba. Foto: TT

Castro: Olika syn på demokrati i Kuba och USA

För en liten stund sen höll Kubas president Raúl Castro tal i nationalförsamlingen. Han upprepade sin tacksamhet gentemot Barack Obamas beslut att återupprätta de diplomatiska förbindelserna, men poängterade samtidigt att USA inte kan ställa krav på politisk förändring på Kuba.

– Vi har aldrig krävt att USA ska förändra sitt politiska system. Så de kan inte begära att vi ska förändra vårt, sa Raúl Castro, när han idag höll tal till den kubanska nationalförsamlingen. 

– Vi har olika syn på demokrati och självbestämmande, men så kommer det förbli, sa Castro.
Bland åhörarna satt de kubanska spioner som i veckan frigavs av USA. På raden bakom dem satt Elian Gonzales, den pojke som på 90-talet blev känd över hela världen när han kom på en båt till Florida från Kuba.

Raúl Castro sa att förhandlingarna mellan Washington och Havanna nu kommer fortsätta öppet. Hittills har de skett i hemlighet med medling av Vatikanen och Kanada. Men vi måste gå varsamt fram och hålla på våra principer, sa Raúl Castro, men hänvisning till de krav på demokratisering som kommit från såväl inhemska dissidenter som amerikanska kongressledamöter. Andemeningen var tydlig: det här är ingen karibisk version av 1989.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".