Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Allianspolitiker efterlyser ändrad arbetsrätt

Publicerat lördag 20 december 2014 kl 18.39
"Har funnits ett för stort motstånd"
(2:10 min)
Statsminister Stefan Löfven (S), föredetta finansminister Anders Borg (M) och Kristdemokraternas Desiree Pethrus.
Statsminister Stefan Löfven (S), föredetta finansminister Anders Borg (M) och Kristdemokraternas Desiree Pethrus. Foto: TT

Anders Borg kritiserade arbetsrätten i dagens lördagstintervju. Nu säger delar av Alliansen att en förändring av arbetsrätten kan vara Löfvens sätt att locka dem till förhandlingsbordet.

Inom Alliansen är det Moderaterna som bromsat när de andra partierna drivit på för att utvidga undantaget från turordningsreglerna i Lagen om anställningsskydd. Den personliga kompetensen ska avgöra vem som får stanna kvar på ett företag vid uppsägningar, inte anställningstidens längd, anser Folkpartiet och Centern.

Förre finansministern Anders Borg är på väg bort från politiken och in i näringslivet. I Ekots lördagsintervju passade han på att ge sina gamla Allianskollegor goda råd om vilka regler som behöver ändras på arbetsmarknaden, och nämnde turordningreglerna. Ett område som moderaterna hittills tyckt att parterna förfogar över.

 – Tanken är ju rätt, men det har inte fungerat. Då får man ju dra slutsatser av det. Det har funnits ett för stort motstånd hos parterna, framför allt då de fackliga organisationerna, för att det här ska fungera. Då får man se över regelverket. Jag tror att det är turordningsregler, turordningskretsar och hela flexibiliteten kring arbetsrätten man behöver titta på. Sverige har en väldigt stram arbetsrätt för de med fast anställningar, säger Anders Borg (M).

Kristdemokraterna vill utöka företagens möjligheter till undantag från turordningsreglerna. Moderaterna har bara föreslagit att dagens undantag för två personer i företag med högst tio anställda även får tillämpas på större företag. Undantaget kom till i en överenskommelse mellan Alliansen och Miljöpartiet i början av 2000-talet. Regeringen Löfven har sagt att någon ändring inte är aktuell.

Ekot har sökt moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson, Elisabeth Svantesson och partiets nya vallokomotiv, Tomas Tobé, för att höra om Anders Borgs utspel är förankrat i partiledningen, men båda har avböjt att kommentera.

Kristdemokraternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Desiree Pethrus tycker att Anders Borgs resonemang är intressant och att de misslyckade trepartssamtalen mellan regeringen och arbetsmarknadens parter nu bör övergå i blocköverskridande, politiska överläggningar.

– Jag tror att det är viktigt att hitta lösningar över partigränser och även över blockgränser om det här ska vara långsiktigt hållbart. Det här vore en fråga för Löfven om han vill sträcka ut handen så skulle det här vara något som lockar Alliansen till förhandlingsbordet, säger Desiree Pethrus (KD)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".