Avgående Peter Englund och hans ersättare Sara Danius
Avgående Peter Englund och hans ersättare Sara Danius. Foto: TT

Sara Danius ersätter Peter Englund som Svenska Akademiens ständige sekreterare

Peter Englund slutar som Svenska Akademiens ständige sekreterare, uppger flera medier. Han ersätts av akademiledamoten Sara Danius.

Sara Danius vinterpratar i P1 28 december

Författaren Peter Englund slutar som Svenska Akademiens ständige sekreterare, uppger flera medier. Han ersätts av Sara Danius som är professor i litteraturvetenskap.

Sara Danius är litteraturvetare och professor i estetik vid Södertörns högskola.

Hennes specialområde är kopplingen mellan litteratur och samhälle. 

– Jag tillträdde, och då var tanken att jag ger det här sex år. Det var överenskommelsen. Sedan har det inte varit säkert, för jag måste ha en väldigt bra efterträdare.

Nu tycker Englund att han har det.

– Jag tror att hon kommer att klara av jobbet bättre än vad jag gjort.

– Nu ska jag skriva lite, läsa lite mer planlöst och ägna mig åt mina fem barn.

Akademiens kansliansvarige Odd Zschiedrich säger till TT att det inte är någon hemlighet att Peter Englund var lite svår att övertala när han blev ständig sekreterare:

– Han har många forskningsuppgifter och böcker kvar att skriva och det har visat sig vara svårt att förena.

Sara Danius tillträder den 1 juni och är därefter akademiens talesperson utåt. Hennes mest publika uppgift blir förstås att tillkännage Nobelpriset i litteratur på höstarna.

Tidigare satt de ständiga sekreterarna betydligt längre än sex år.

– I dag är det ett annat samhälle och inte minst ett medialt strålkastarljus som kräver en heltidssysselsättning som det kanske inte gjorde tidigare, säger Odd Zschiedrich som berättar att valet av Sara Danius har skett i "en längre process" under akademiens sammanträden.

Högtidssammankomsten var också tillfället då akademiens senaste ledamot, Klas Östergren, fick sin stol.

– Det känns alldeles utomordentligt, sade han till TT efteråt.

Sammankomsten avrundades som brukligt med att ständige sekreteraren läste sin årsberättelse.

– Som avslutning nämnde han att det är sjätte gången han gör det här men också den sista. Han påpekade också att han inte kommer att bli helt sysslolös, säger Odd Zschiedrich.

På Albert Bonniers förlag, som ger ut Sara Danius böcker, är man mycket glad.

– Jag tycker att det är ett utmärkt val, Sara Danius har visat som forskare och litteraturkännare att hon är en exceptionellt skicklig litteraturläsare. Sedan har hon också en gedigen tidningserfarenhet. Jag tror det är nyttigt för henne i denna roll att hon har både en medial och akademisk bakgrund, säger Daniel Sandström, litterär chef på Albert Bonniers förlag.

Sara Danius var efter beskedet inte tillgänglig för en intervju. Hon skulle delta i en kungamiddag på kvällen.

 

Sara Danius

  • Den 7 mars 2013 valdes Sara Danius — litteraturforskare, kritiker och författare — in i Svenska Akademien, där hon efterträdde Knut Ahnlund på stol nummer 7.
  • Hon är professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet och professor i estetik vid Södertörns högskola. Utöver det har hon doktorsexamen från både Duke University i USA och Uppsala universitet.
  • Hon doktorerade från Uppsala universitet 1998 med avhandlingen "The Senses of Modernism", som gavs ut som bok 2002. I den undersöker hon 1920-talsmodernismens centrala verk och kommer fram till att estetiken i verken är oskiljbara från tidens teknologiska landvinningar.
  • Under 2013 kom hon ut med sina två senaste verk: essän "Den blå tvålen. Romanen och konsten att göra saker och ting synliga" och den svenska utgåvan av "Nase für Neuigkeiten", under titeln "Näsa för nyheter. Essä om James Joyce".
  • Sara Danius föddes den 5 april 1962 i Täby. Hon växte upp på flera olika platser och blev inte bofast förrän vid elva års ålder, i Täby. Hon är dotter till författaren Anna Wahlgren och läraren, militären och författaren Lars Danius.
  • Sedan 1986 är Danius verksam som litteraturkritiker på Dagens Nyheter. Första recensionen gällde Roland Barthes "Det ljusa rummet".
  • Hon är även utbildad croupier.

 Källa: Svenska Akademien (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".