Lyxhotell i Dubai. Foto: Markus Alfredsson/Sveriges Radio
Lyxhotell i Dubai. Foto: Markus Alfredsson/Sveriges Radio
Kriminalvårdens utvisningsresor

Efter Kalibers granskning: Kriminalvården ska resa billigare

Generaldirektören: "Kommer vara tydligare framöver"
1:13 min

Kriminalvårdens transporttjänsts personal ska resa billigare vid utvisningsresor efter årsskiftet. Kaliber kunde i höstas avslöja att personalen efter utvisningar bott på lyxhotell upp till tre nätter och rest med affärsklassbiljetter hem.

Kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg säger nu att utgångspunkten alltid ska vara billigast möjliga resande.

– Och det är överhuvudtaget något vi kommer vara tydligare med framöver, att all vår verksamhet naturligtvis följer den resepolicy som gäller staten i allmänhet och kriminalvården som myndighet. Så att vi får ett regelverk kring den här reseverksamheten som fullt ut kan stå upp för, säger Nils Öberg, generaldirektör för Kriminalvården.

Kaliber kunde i oktober berätta hur personal vid Kriminalvårdens transporttjänst efter utvisningar bodde på femstjärniga hotell i bland annat Dubai och Aten, och flög med affärsklassbiljetter hem på alla flygresor som tog mer än tre timmar.

Nu ska det alltså bli ändring. Hotellistan har sett över, säger Nils Öberg, och de billigaste hotellen ska användas i första hand. Det kommer inte som förut att automatiskt bli affärsklassbiljetter på flyg över tre timmar.

– Utan vi konstaterar att reser man inom Europa så är det ekonomiklass som gäller om det inte finns extremt starka skäl för nånting annat. Det skulle i så fall täcka nästan 70 procent av alla de resor som vi gör och då har vi tagit ett stort steg framåt mot att harmoniera våra egna regler mot det som gäller staten i övrigt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".