Nina Gual.
Nina Gual. Foto: Daniel Gual/TT

Rattfyllerister erbjuds professionell hjälp

Påverkade bilister erbjuds vård
2:20 min

När 80 000 bilister kontrollerades var 500 alkoholpåverkade. Ett 50-tal förare tackade ja till professionell hjälp.

Polisens nationella insatsvecka mot rattfylleri förra veckan visade att av drygt 80 000 bilister var närmare 500 bilister påverkade av alkohol eller narkotika.

Sedan sju år erbjuder polisen denna grupp omedelbar professionell hjälp för missbruksproblem. I veckan som gick var det närmare 50 personer som tackade ja.

Nina Gual, är polisinspektör, och samordnare för samverkan för alkohol- och droger i trafiken vid Stockholms polismyndighet.

– Jag ser vanliga människor som kämpar med ett beroende eller har ett riskbeteende på grund av att man håller på att tappa kontrollen över sitt drickande eller man har börjat med narkotika och man försöker att upprätthålla sitt vanliga liv. Många av dem vi träffar är föräldrar, har jobb är etablerade i samhället i övrigt men man kämpar med sitt beroende.

Av de närmare 500 personer som polisen påträffade drog- eller alkoholpåverkade under förra nationella kontrollen – så var det närmare 300 bilister som erbjöds missbrukshjälp.

Det kan handla om allt från samtal till långvarig missbruksvård, förklarar polisinspektör Nina Gual.

– Det är en väldigt stor händelse att stoppas för rattfylleri för många. Förutom att man blir rapporterad för brott så kan man också bli av med sitt körkort, och det sätter kanske också lite ljus på vilken situation man sitter i. Att man har hamnat där påverkad bakom ratten och många tar emot den möjligheten att få hjälp att göra en förändring där och då när man är som mest mottaglig.

Av de nära 300 som erbjöds missbruksvård så var det ett 50 tal personer som ville ha hjälp. Det handlar om påverkade bilförare som sällan är ensamma i bilen, säger polisinspektör Nina Gual.

– Vissa har barnen med sig. Andra har vänner, eller hela familjen. Alla situationer är möjliga.

Och vårdinsatserna är i direkt anslutning till poliskontrollerna.

– Man erbjöd ett omedelbart samtal med vården och kan i många fall direkt på plats få träffa en sköterska för ett första samtal.

Att man nu har statistik på hur utfallet blev av förra veckans trafikkontroller, ger polisen ett kvitto på att kontrollerna kan på sikt motverka rattfylleribrott, säger polisinspektör Nina Gual vid Stockholms polismyndighet.

– För mig säger det att de tio procent som ertappades påverkade tackar ja till ett sådant erbjudande om vård, då finns behovet. Och så om de påverkade förarna får hjälp med att ta itu med sina problem direkt i samband med polisingripandet så ökar chansen att man inte återfaller i rattfylleribrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".