Polis undersöker bilen som de dödade satt i. Foto: John Minchillo/TT.
Polis undersöker bilen som de dödade satt i. Foto: John Minchillo/TT.

Två poliser dödade i New York

Två poliser dödades i stadsdelen Brooklyn i New York i USA efter att de på lördagskvällen blivit skjutna sittandes i sin tjänstebil, i något som beskrivs som ett uppenbart bakhåll, rapporterar AFP.

Uppgifter tyder på att dådet kan vara en hämndaktion för de svarta män som den senaste tiden skjutits ihjäl av poliser i USA.

– De blev avrättade, säger en märkbart tagen Bill Bratton, polischef i New York, under en presskonferens med borgmästaren Bill de Blasio.

Den 28-årige gärningsmannen gick fram till polisbilen som de båda polismannen satt i och avlossade flera skott genom fönsterrutan på passagerarsidan, som träffade dem i huvudet.

– Det är inte ens säkert att de hann se sin mördare, säger Bratton.

Skytten flydde därefter ner i tunnelbanan, där han sköt sig själv i huvudet på perrongen. Han är även misstänkt för ha skjutit och allvarligt skadat sin före detta flickvän i Baltimore, Maryland, tidigare under lördagen.

Enligt The Washington Post publicerade 28-åringen bilder på en pistol på ex-flickvännens Instagramkonto ett par timmar före dådet.

"Jag ska ge grisar vingar i dag. Om de tar en av våra . . . låt oss ta två av dem. Det här kan vara mitt sista inlägg", uppges mannen ha skrivit.

Enligt tidningen ska han även ha refererat till Michael Brown och Eric Garner - två av de offer för polisvåld som den senaste tiden väckt omfattande protester i USA.

Bill Bratton bekräftar på presskonferensen att 28-åringen publicerat "anti-polis"-inlägg på sociala medier, men att utredningen får klargöra hans motiv.

– Jag har talat med Garners familj och vi är förfärade av de tidiga uppgifterna om poliserna som dödats i Brooklyn i dag. All användning av Eric Garners och Michael Browns namn, i samband med alla former av våld eller dödande av poliser, är förkastligt och motverkar strävan efter rättvisa i båda fallen, säger medborgarrättsaktivisten och pastorn Al Sharpton i ett uttalande, uppger The Washington Post.

Enligt The New York Times är det första gången sedan 2011 som någon polisman skjutits ihjäl i staden.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".