Polis undersöker bilen som de dödade satt i. Foto: John Minchillo/TT.
Polis undersöker bilen som de dödade satt i. Foto: John Minchillo/TT.

Poliser ihjälskjutna i New York

Oprovocerat och utan förvarning
2:11 min

Två poliser dödades i går i New York. Poliserna sköts ihjäl på nära håll i stadsdelen Brooklyn. Förövaren dog också i vad som misstänks vara ett självmord strax efter dådet.

Poliserna sköts när de satt i sin tjänstebil i vad som beskrivs som ett bakhåll.

Enligt New Yorks polischef Bill Bratton sköts poliserna oprovocerat och utan förvarning.

– Gärningsmannen ställde sig vid passagerarsidan och sköt flera gånger genom passagerarfönstret och träffade båda poliserna i huvudet, sa Bill Bratton under en presskonferens.

Den misstänkta gärningsmannen, en 28-årig man, sprang till en närliggande tunnelbanestation där han sedan ska ha skjutit sig själv.

Han misstänks också för att ha skjutit sin flickvän tidigare på dagen.

Det är för tidigt att säga vad som ligger bakom händelsen. Men redan nu har medier i USA börjat spekulera i om dådet har kan vara en hämndaktion för de dödsfall då obeväpnade afroamerikaner skjutits ihjäl av poliser de senaste månaderna.

De uppgifterna har inte bekräftats av polisen, men enligt polischefen Bratton pekar uppdateringar som 28-åringen gjort på sociala medier på att han avskydde polisen.

-- Några av de uppdateringarna på social medier ger de indikationerna, sa Bratton.

Händelsen kommer i en tid då läget är spänt mellan poliser och New Yorkbor. Tusentals människor har de senaste månaderna protesterat mot polisvåldet, och mot att flera poliser inte åtalats efter att de skjutit ihjäl obeväpnade afroamerikaner.

Även om det alltså inte bekräftats att den ilskan skulle ligga bakom händelsen så fick  Bill Bratton flera frågor om mannens kopplingar till protesterna. Polischefen svarade då bland annat man nu kommer att utreda vad 28-åringen gjort de senaste veckorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".