Uppskjutet val genomförs i Liberia

Skulle ägt rum i oktober
1:39 min

I Liberia har det hållits senatsval i helgen, ett val som skjutits upp inte mindre än två gånger på grund av ebola-viruset. Att valet nu ändå hålls ses av många som ett tecken på att ebola-epidemin har stabiliserats.

Tiotusentals liberianer köade i går i huvudstaden Monrovia för att rösta på sina kandidater till senaten där valet gäller hälften av platserna, 15 stycken.

Bland de 139 kandidaterna syns bland annat landets tidigare fotbollsstjärna George Weah och Robert Sirleaf, son till president Ellen Johnson Sirleaf.

Valet skulle egentligen ha ägt rum i mitten av oktober, men har skjutits upp två gånger på grund av smittriskerna i landet där ebolan hittills krävt över 3 000 människors liv.

Valkommissionen ordförande har uppmanat befolkningen att strikt hålla sig till hygienreglerna och infört regleringar för transporter och större folksamlingar.

Att valen ändå kan hållas ses nu som en framgång och många liberianer menar att det är ett första steg mot en tillvaro då ebola-viruset är under kontroll.

Liberia var det värst drabbade landet, men efter nya utbrott den senaste tiden, har den positionen nu övertagits av grannlandet Sierra Leone.

Där har myndigheterna nu begränsat alla former av samlingar och inskränkt transporter inom under jul och nyårshelgen.

Samtidigt har nu FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon just avslutat en resa genom Liberia och Guinea där han bland annat träffat sjukvårdspersonal.

FN har periodvis fått hård kritik för att ha agerat långsamt i kampen mot viruset. Han lovade mer hjälp till de drabbade länderna och sa under sin vistelse i Liberia att: "vi i dag har anledning av vara försiktigt optimistiska om att den här epidemin kan besegras".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".