President Islam Karimov. Foto: TT
President Islam Karimov. Foto: TT

Val utan valmöjlighet i Uzbekistan i dag

Statligt anställda bussas till vallokalerna
2:13 min

Vid sextiden lokal tid i morse öppnade vallokalerna i centralasiatiska Uzbekistan.  Men det är ett val utan möjlighet till verkligt val. De fyra partier som ställer upp stöder sittande makt med den diktatoriske presidenten Islam Karimov.

150 platser till Oliy Majlis, det uzbekista parlamentet, ska väljas. 

Men varken socialdemokratiska partiet Adolat, som betyder Rättvisa, Liberala demokratiska partiet, Folkets demokratiska parti eller demokratiska Milly Tiklanisj, Nationell väckelse, är några i grunden demokratiska partier utan går i regimens ledband.

De delar på 135 platser medan 15 per automatik går till Ekologiska rörelsen, bildat 2008 av regimtrogna miljögrupper.

Trycket på väljarna att rösta är stort, statligt anställda bussas till vallokalerna och företag ger sina anställda obligatoriska order. Allt för att uppnå ett högt valresultat och ge sken av en demokrati som inte existerar.

Inga oppositionspartier är ens tillåtna, precis som inga oberoende medier eller fristående islamiska organisationer. Tusentals sitter fängslade för sina åsikters skull.

En av de mer spektakulära påstådda fångna är presidentents egen dotter Gulnara, som ansågs ligga bra till för att efterträda diktatorn.

Men hennes anknytning till Telia Soneras affärer i landet och hennes alltmer fria agerande i förhållande till familjen har gjort att hon fallit i onåd. Hennes anhängare har också fängslats eller lämnat landet.

Sedan massakrerna i Andijan 2005 har förtrycket av de som regimen ser som motståndare ökats, oftast kopplas anklagelserna till påstådd terrorism och islamism.

När den ryske presidenten Vladimir Putin för en dryg vecka sedan besökte Tasjkent och träffade president Islam Karimov diskuterades samarbete i kampen mot islamiska terrorister.

Uzbekistan gränsar till Afghanistan och Karimov vill ha rysk hjälp i att kontrollera gränsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".