Spekulationer om hämnd efter polisskjutning i New York

"Träffade båda poliserna i huvudet"
2:10 min

Det till synes oprovocerade mordet på två poliser har lett till spekulationer om motivet. Många frågar sig om det var frågan om en hämndaktion, på grund av de uppmärksammade händelser då poliser dödat obeväpnade afro-amerikaner.

Poliserna sköts när de satt i sin tjänstebil i stadsdelen Brooklyn i vad som beskrivs som ett bakhåll.

– Gärningsmannen ställde sig vid passagerarsidan och sköt flera gånger genom passagerarfönstret och träffade båda poliserna i huvudet, sa polischefen i New York Bill Bratton under en presskonferens.

Den misstänkta gärningsmannen, en 28-årig man, sprang till en närliggande tunnelbanestation där han sedan ska ha skjutit sig själv. Han misstänks också för att ha skjutit sin flickvän tidigare på dagen.

Det är för tidigt att säga vad som ligger bakom händelsen. Men redan nu har medier i USA börjat spekulera i om dådet har kan vara en hämndaktion för de dödsfall då obeväpnade afroamerikaner skjutits ihjäl av poliser de senaste månaderna.

De uppgifterna har inte bekräftats av polisen, men polischefen Bratton sa däremot att uppdateringar som 28-åringen gjort på sociala medier pekar på att han avskydde polisen.

– Några av uppdateringarna ger de indikationerna, sa Bratton.

Händelsen kommer i en tid då läget är spänt mellan poliser och New Yorkbor. Tusentals människor har de senaste månaderna protesterat mot polisvåldet, och mot att flera poliser inte åtalats efter att de skjutit ihjäl obeväpnade afroamerikaner.

Även om det alltså inte bekräftats att den ilskan skulle ligga bakom händelsen så fick polischefen Bill Bratton flera frågor om mannens kopplingar till protesterna. Bratton svarade bland annat man nu kommer att utreda vad 28-åringen gjort de senaste veckorna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".