Bilist tankar diesel på OKQ8
Dieseltankare på OKQ8. Foto: TT

Varnar för diesel som får motorn att stanna

OKQ8: Produkten uppfyller alla krav
2:10 min

Bilbranschorganisationen Bil Sweden och Bilföretaget Kia varnar för OKQ8:s dieselbränsle Bio plus eftersom det kan göra att bilmotorn går sämre eller stannar.

OK Q8 har ändrat bränslets sammansättning, men det har inte hjälpt, enligt Bil Swedens VD Bertil Moldén, som uppmanar kunderna att tanka på andra mackar. 

– Vi har vänligt men bestämt försökt föra den dialog med OKQ8 i tre månader, säger Bil Swedens vd Bertil Moldén.

Det är ett kännt problem sedan många år att det kan bli problem med dieselbränslen vid temperaturer runt noll. Den tjockar igen som paraffin, täpper igen bränslefilter och motorn går sämre och stannar. 

Enligt Bil Sweden är problemet en tillsatts av rapsolja som alla bolag använder för att göra bränslet miljövänligare, men att OKQ8 inte gör som andra bolag och också använder en särskild tillsatts som motverkar att filter slammar igen.

Tester visar att OKQ8:s diesel är sämre än andra bolags, enligt Bil Sweden som hävdar att sju bilmärken med samma motortyp drabbats.

– Alla kunder kan känna sig helt trygga i att köpa OKQ8:s diesel. Vi levererar en produkt som uppfyller alla krav, säger Mikael Bergström, chef för OK Q8:s obemannade stationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".