Bill de Blasio, New York
Bill de Blasio, Borgmästare i New York. Foto: TT

New Yorks borgmästare i blåsväder

"Många skyldiga i den här historien"
1:51 min

New Yorks borgmästare Bill de Blasio har hamnat i blåsväder efter att två polismän sköts till döds igår i New York. Polisfacket anklagar honom öppet för att han blod på sina händer, och menar att han inte ger polisen tillräckligt stöd.

På en video som lagts upp på internetsidan Youtube kan man se New Yorks borgmästare gå förbi en stor grupp poliser i en korridor. Filmen spelades in på det sjukhus där de två skjutna polismännen fördes igår. Alla poliser som samlats på sjukhuset vänder demonstrativt borgmästaren Bill de Blasio ryggen när han går förbi i den trånga korridoren. Ingen säger något. Bara stegen av de Blasio och hans följe hörs när han trycker fram sig mellan polisernas ryggar.

Polisfacket har fördömt borgmästaren och menar att han inte visat tillräckligt stöd för polisen i en tid då den fått utstå svidande kritik i media såväl som på New Yorks gator i form av demonstrationer. Patrick Lynch, ledare för New Yorkpolisens fackförbund Patrolmen's Benevolent Association sa att det fanns många skyldiga i den här historien, men att blodet på händerna kan spåras till borgmästaren.

Ett av de uttalanden som retat poliser mest är när de Blasio berättar om hur han och hans fru har fått varna deras afroamerikanska son om vilka faror som finns i samhället och att han därför måste vara försiktig när han träffar poliser.

Poliser i New York har sedan tidigare skapat en namnlista där de uttryckligen ber borgmästaren att inte närvara vid deras begravning om de skulle dödas i tjänsten, det är oklart om de två poliserna som sköts ihjäl igår skrivit på den listan.

Det är de polisingripanden som lett till att obeväpnade afroamerikaner dödats som startat spänningarna mellan polisen och delar av den amerikanska befolkningen. Läget blev än mer spänt när det stod klart att en åtalsjury i början på december beslöt att inte väcka åtal mot den polis som misstänkts ha dödat Eric Garner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".