En pojke dyker i vattnet i Havanna
En pojke dyker i vattnet i Havanna. Foto: Javier Galeano/TT

Prisstegring på Kubas bostadsmarknad

" Då kommer marknaden att explodera"
1:45 min

Nyheten om att Kuba och USA återupprättar sina diplomatiska relationer har påverkat den kubanska bostadsmarknaden. Priserna har höjts när det nu spekuleras i att det kommer bli tillåtet för utländska medborgare att köpa hus och lägenheter på ön.

Om du vill köpa eller sälja din bostad i Havanna lägger du inte upp en annons på internet. Här sköts affärerna personligen. På ett torg nära havet samlas varje dag mäklare, spekulanter och försäljare.

José är en av de mest etablerade mäklarna. Han har en lång lista med foton på lägenheter och hus i Havanna. Han har märkt av ett ökat intresse sen "Obamanyheterna" kom, som beskedet i förra veckan kallas.

Även om varken Raúl Castro eller Barack Obama nämnde några ekonomiska reformer i sina tal, så har närmandet mellan länderna väckt förhoppningar och spekulationer.

– Många rika kubaner som bor i USA vill återvända, eller köpa ett sommarhus, säger José.

Även amerikaner visar intresse. I dagsläget är det förbjudet för utlänningar att köpa bostäder på Kuba, men det spekuleras i att den lagen snart kommer upphävas.

– Då kommer marknaden att explodera, säger en annan mäklare på torget. För utländska investerare är det billigt här. 40 000 dollar (motsvarande 300 000 kronor, reds. anm.) för ett hus, för dem är det ju ingenting, säger mäklaren.

Samtidigt som priserna nu stiger så avvaktar många kubaner som tänkt sälja sina bostäder.

– Det är svårt att hitta något nu, alla vill vänta för att se vad som händer härnäst, säger Anita, som kommit hit för att köpa en lägenhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".